Hij komt - Koen Vlaeminck [standpunt]
‘Het leven is een tocht. Helaas kiezen sommige men- sen ervoor om gezellig thuis te blijven. Ze wagen het niet om buiten te komen en de ontmoeting aan te gaan, want dat zal hun gemakkelijke leven mis- schien overhoop gooien.’
Dat zei paus Franciscus tijdens het interview dat collega Lieve Wouters en ikzelf met hem hadden in 2021. ‘Op weg gaan is nooit verkeerd’, was daarvan de titel.
Johannes Paulus II noemden ze al de reizende paus, omdat hij als eerste kerkvorst het vliegtuig nam om gelovigen overal ter wereld te bezoeken. Ook paus Franciscus is een reiziger, zij het op een andere ma- nier. Hij neemt ook het vliegtuig, maar kiest andere bestemmingen. Van in het begin wilde hij ‘de periferie’ bezoeken, de afgelegen en dus soms verwaar- loosde gebieden in de wereld, maar ook in de maat- schappij.
Bij leven en welzijn komt paus Franciscus in september 2024 ook naar ons land. Is ook België de ‘perife- rie’? Uiteraard niet in geografische zin, symbolisch bekeken misschien wel. België is een knooppunt in een werelddeel dat snel is geseculariseerd, en waar het christelijk geloof meer en meer in de periferie is beland. Geloven is voor velen iets verdachts geworden, iets wat niet van deze tijd is en amper te rijmen valt met gezond verstand. Meermaals hoorde ik de meewarige vraag: ben je nog gelovig? Alsof het een griepje betreft waar je maar niet vanaf geraakt.
Daarom is het ook zo veelzeggend dat paus Franciscus de 600ste verjaardag van een van de oudste katholieke universiteiten komt vieren, een kennis- centrum met wereldfaam. Weten en geloven sluiten elkaar niet uit. Integendeel: ze kunnen elkaar verrij- ken op die tocht en tijdens die ontmoetingen die de paus ons allemaal aanbeveelt.
• Reageren? Mail naar koen.vlaeminck@kerk.net