Poperinge maakt zich klaar voor jaarlijkse Maria-Ommegang
In lang vervlogen dagen hield zowat elke parochie of elke gemeente een eigen processie. In het bisdom Brugge zijn er vandaag nog zes processies. De Maria-Ommegang in Poperinge, traditioneel op de eerste zondag van juli, is daar één van en heeft te maken met een belofte die teruggaat op mirakel uit 1479.
Mirakel
Op 11 maart 1479 beviel een moeder van een kindje, al dan niet doodgeboren of kort daarna overleden. Omwille van scha en schande werd het kindje in de tuin begraven. Samen met een godvruchtige buurvrouw nam de moeder haar toevlucht tot het Mariabeeld in de naburige Sint-Janskerk. Op 14 maart besloten ze het kind op te graven. Het had kleur en vertoonde tekenen van leven. In allerijl gingen ze naar de Sint-Janskerk tot bij het beeld van Onze-Lieve-Vrouw. De onderpastoor werd erbij gehaald en het kindje werd gedoopt. Het kreeg de naam Jacob. Na enkele uren overleed het kind echter opnieuw, maar door het doopsel kon het nu wel in gewijde grond begraven worden. Het graf en de gedenksteen vind je aan de voet van het Mariabeeld in de Sint-Janskerk.
Het mirakel werd onderzocht, getuigen werden verhoord en de erkenning van het mirakel volgde amper twee jaar na datum, in 1481. De lokale bevolking maakte daarbij de belofte omwille van het mirakel jaarlijks een Maria-Ommegang te houden om Maria te danken voor bekomen genade en bij deze dus ook het mirakel te gedenken. Een traditie die inmiddels al meer dan vijfhonderd jaar stand houdt en waaraan nog vele Poperingnaars deelnemen, vaak van generatie op generatie doorgegeven.
'In hoogdagen telde de deelnemerslijst zelfs meer dan duizend mensen', aldus priester Dominiek Moens. 'Na de moeilijke jaren als gevolg van de coronapandemie hopen we de traditie stilaan terug te mogen en te kunnen opbouwen.'
Het volledige programma vind je onder de foto.
De ommegang vertrekt om 15.30 uur bij het zwembad en gaat over een gesloten parcours van 3,3 kilometer rond de drie historische kerktorens of oude parochies van Poperinge. Het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw staat op een praalwagen voorzien van heel wat bloemen en juwelenn, geschenken die mensen aan Maria hebben gegeven om bekomen gunsten. Ze wordt geflankeerd door de flambouwen van de Sint-Janskerk.
Op het einde volgt nog een bescheiden slotceremonie aan de Sint-Janskerk waarbij Maria’s en vooral ook Gods zegen wordt gevraagd over de deelnemers alsook over de stad en haar bewoners. Daarna wordt het miraculeuze beeld terug naar de Sint-Janskerk gebracht waar ze negen dagen lang - de duur van een noveen - centraal in het hoogkoor wordt vereerd.
Programma noveen:
zaterdag 6 juli:
19 uur: Opening van de noveen, Mariawake
zondag 7 juli:
10 uur: Hoogmist.e.v. Onze‐Lieve‐Vrouw van Sint‐Jan, voorganger: Jozef kardinaal De Kesel
15.30 uur: Maria Ommegang, kleurrijke evocatie van de Poperingse geschiedenis tot en met het grote mirakel, aanwezigheid van Maria bij de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van haar Zoon, met dans, symbolen en gezangen.
maandag 8 juli:
15 uur: Kinderzegen
17.40 uur: Rozenkrans
18 uur: Eucharistieviering voor de overledenen van Poperinge
dinsdag 9 juli:
17.40 uur: Rozenkrans
18 uur: Eucharistieviering
woensdag 10 juli:
17.40 uur: Rozenkrans
18 uur: Eucharistieviering
donderdag 11 juli:
15 uur: Eucharistieviering voor de zieken
vrijdag 12 juli:
17.40 uur: Rozenkrans
18 uur: Eucharistieviering
zaterdag 13 juli:
15 uur: Eucharistieviering
16 uur: Donkere Ommegang
zondag 14 juli:
10.30 uur: Eucharistieviering
maandag 15 juli:
06.30 uur: Eucharistieviering, waarna Pameltje Ommegang. Afsluiting noveen.
Meer op www.mariaommegang.be