Vaticaan keurt devotie goed voor Onze-Lieve-Vrouw van Smarten in Chandavila, Spanje

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kregen 2 jonge meisjes daar spirituele ervaringen die ze toeschreven aan Maria, moeder van smarten.
27/08/2024 - 15:16

Het Dicasterie voor de Geloofsleer gaf zijn toestemming op 22 augustus via een brief van haar prefect, kardinaal Víctor Manuel Fernández, aan aartsbisschop José Rodríguez Carballo van Mérida-Badajoz. 'Er is niets wat men kan aanmerken op deze prachtige devotie,' schrijft Fernández. 

De devotie gaat terug op de ervaringen van twee jonge meisjes, de tienjarige Marcelina Barroso Expósito en de zeventienjarige Afra Brígido Blanco, kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog nabij het Spaanse dorpje La Codosera, vlakbij de Portugese grens. 

'Marcelina', schrijft kardinaal Fernández, 'vertelt dat ze eerst een donkere gedaante aan de hemel zag. Op andere momenten werd duidelijker dat deze gedaante de Maagd van Smarten was, met een zwarte mantel vol sterren, op een kastanjeboom. Meer dan het visioen zelf, had dit meisje de diepe ervaring van het voelen van de omhelzing en de kus die de Maagd haar op het voorhoofd gaf. Deze verzekering van de nabije en liefdevolle aanwezigheid van Onze-Lieve-Vrouw,' schrijft de kardinaal verder, 'is misschien wel de mooiste boodschap.'

De oproep van de Maagd om op haar liefde te vertrouwen, gaf dit arme en lijdende meisje hoop en ook de ervaring van zich waardig te voelen.

Víctor Manuel Fernández

Tegelijk was het ook een ervaring van schoonheid, merkt de prefect van het dicasterie op, 'omdat de Maagd verscheen omringd door lichtende sterrenbeelden, zoals die 's nachts bewonderd kunnen worden aan de heldere hemel van de kleine dorpjes in Extremadura'.

Het dicasterie 'verleent graag haar toestemming' zo sluit het schrijven af, in de hoop dat het heiligdom van Chandavila – in alle 'eenvoud, met weinig woorden en toch veel toewijding' – gelovigen uit Spanje en Portugal 'een plek van innerlijke vrede, troost en bekering kan blijven bieden'. 

Bron: Vatican News (Engels)