Huiszoeking bij Duitse kardinaal Woelki
Het parket en de politie hebben dinsdagmorgen op zes plaatsen in gebouwen van het aartsbisdom Keulen huiszoekingen gedaan. Kardinaal Woelki kwam zelf naar de residentie van de aartsbisschop en opende er de poort voor de rechercheurs. Centraal in het onderzoek staat de vraag wanneer Woelki op de hoogte was van misbruikbeschuldigingen tegen een geestelijke, die actief was in het jeugdwerk.
De inval is een onderdeel van een onderzoek naar meineed tegen kardinaal Rainer Maria Woelki, de aartsbisschop van Keulen. Volgens het parket konden de onderzoekers rekenen op medewerking bij de huiszoekingen in Keulen, Kassel en Lohfelden, waaronder de gebouwen van het vicariaat-generaal, het officiële kantoor van de aartsbisschop en het aartsbisschoppelijk huis. Het parket hoopt de originelen te vinden van belastende documenten, die moeten aantonen dat de Duitse aartsbisschop in maart in de rechtbank heeft gelogen. Meineed is een misdrijf, waarvoor een gevangenisstraf is voorzien van minstens een jaar.
Wie is Woelki?
Woelki, geboren in 1955, werd in 1985 tot priester van het aartsbisdom Keulen gewijd. Nadien was hij secretaris van kardinaal Joachim Meisner. Onder diens vleugels maakte hij kerkelijk carrière: in 2003 werd hij hulpbisschop in Keulen, in 2011 aartsbisschop van Berlijn. Een jaar later creëerde Benedictus XVI hem kardinaal. In 2014 keerde hij terug naar Keulen. Beschuldigingen dat Woelki gevallen van seksueel misbruik had toegedekt, leidden tot een onderzoek door het Vaticaan. Woelki bood de paus zijn ontslag aan, maar dat werd geweigerd. Hij nam daarop enkele maanden een ‘pauze’, waardoor een hulpbisschop zijn taken overnam. Op aswoensdag 2022 keerde hij terug aan het hoofd van het aartsbisdom. In 2022 liet Woelki weten toch te willen vertrekken, maar de paus nam tot heden geen beslissing.
Wat is er nu precies aan de hand?
Het onderzoek naar meineed en valse verklaringen tegen Woelki werd opgestart na de klacht van een slachtoffer van seksueel misbruik. Kardinaal Woelki voelde zich in een kwaad daglicht geplaatst door verschillende berichten in de populaire krant Bild over hoe hij misbruikzaken aanpakte. Hij omschrijft dat als lasterlijke en valse berichtgeving. Een eerste zaak gaat over een door hem in Düsseldorf benoemde deken die in 2001 seksueel contact had met een 16-jarige. De aartsbisschop houdt vol dat hij alleen gehoord had over geruchten, die hij onbewezen achtte. Maar hij zou in 2018 een vier pagina’s tellende brief verstuurd hebben naar de Congregatie voor de Geloofsleer (die geestelijken naar de lekenstand kan terugzetten) waarin hij toen gedetailleerd klachten heeft beschreven over het misbruik door de geestelijke. De andere zaak gaat over beschuldigingen van misbruik tegen de in 2019 overleden priester Winfried Pilz.
Hoe reageren de Duitse katholieken?
De voorbije jaren verliet in Keulen een recordaantal katholieken de Kerk - ze lieten zich officieel uitschrijven. In augustus 2022 distantieerden 50 geestelijken in het bisdom Keulen zich openlijk van Woelki, toen bekend werd dat de kardinaal in 2020 een PR-bureau had ingeschakeld om hem te adviseren welke communicatiestrategie hij het beste kon volgen om zijn post te behouden. Het wantrouwen groeide. Hendrik Wüst, minister-president van Noordrijn-Westfalen, sprak op 23 maart van dit jaar paus Franciscus in Rome over de diepe crisis onder de katholieken in Keulen. Onder de Duitse bisschoppen staat de kardinaal nagenoeg geïsoleerd. Hij verzette zich immers ook tegen de besluiten van Synodale Weg, die de bisschoppenconferentie organiseerde.
Normaal moest kardinaal Woelki vorige week de Heiligdomsvaart in Aken feestelijk afsluiten met een mis, maar de Akense bisschop Helmut Dieser vroeg hem niet naar Aken te komen, om ophef te vermijden.
Bron: KNA/Frankfurter Allgemeine Zeitung