Spirituele meesters in zakformaat: Rilke, Rumi, Jan van het Kruis
Op 100 bladzijden in een handig zakformaat (12 x 19 cm) kennismaken met een literaire of religieuze meester. Dat is het opzet van de nieuwe Reeks Spirituele Meesters uitgegeven bij Carmelitana.
Teksten van de meester zelf laten je proeven van zijn spiritualiteit. Korte biografische en thematische stukjes helpen je om de teksten goed te verstaan. Ook minder klassieke meesters krijgen een plaats in de reeks. Een voorproefje.
Rilke: liefhebben serieus nemen
Reiner Maria Rilke (1875-1926) is de dichter der dichters. Hij leefde met het hoogste risico, in de wijdste ernst. In dit open gevaar toont Rilke een weg zonder dromerij, zonder vertroosting. Hij toont ons hoe we resoluut mens kunnen zijn, luisterend naar het onzichtbare en vol zorg voor de kleinste en meest geheime vibratie van onze natuur. Maar Rilke steunt vooral de onmetelijkheid van de liefde, die hij aan geen enkele maat onderwerpt.
‘Ach, ontving, droeg en verdroeg de mens dit geheim, waarvan de aarde tot in haar kleinste dingen is vervuld, maar ernstiger en voelde hij maar hoe verschrikkelijk moeilijk het is in plaats van er zo licht over te denken.
Stond hij maar eerbiedig tegenover zijn vruchtbaarheid die, of ze nu geestelijk of lichamelijk lijkt, één en dezelfde vruchtbaarheid is…
De gedachte een schepper te zijn … is alleen daarom zo onbeschrijfelijk mooi en rijk, omdat het vol overgeërfde herinneringen is aan het tot leven wekken en baren van miljoenen. In één scheppingsgedachte herleven duizend vergeten liefdesnachten en vervullen die van grootheid en verhevenheid. …
En ook de man is moederschap, lijkt me, zowel lichamelijk als geestelijk; zijn verwekken is ook een soort baren, en baren is het als hij uit zijn meest persoonlijke rijkdom creëert.’
Reiner Maria Rilke, Brieven aan een jonge dichter
Fabrice Midal. Reiner Maria Rilke: de niet verhoorde liefde. Reeks Spirituele Meesters. Carmelitana, 2016, ISBN 9789492434036, 88 pagina’s, 14,95 euro.
BESTEL VIA KERKNET
Rumi: oneindig liefhebben
Mohammad Jalal al-din Rumi (1207-1273) was een van de meest geïnspireerde dichters van de Perzische literatuur en één van de vurigste mystici van de spirituele islam. Zijn hele oeuvre, lyrisch en didactisch, proza en poëzie, is de weerspiegeling van zijn ziel. Het is ook een uitnodiging om hem te volgen in de wereld van de archetypes die nog reëler is dan de materiële wereld. Zij is als de ware liefde: een lamp die het diepste van de ziel en het oneindige van de hemel verlicht.
‘Ga, zoek - indien je echt leeft - zulk een liefde,
zo niet ben je enkel de slaaf van wisselende ogenblikken.
Let niet op je eigen gedaante, mooi of lelijk.
Let op de Liefde en op het voorwerp van je verlangen!
Let niet op je zwakheid en je ellende,
maar op de nobele grootheid van je streven!
In wat voor gemoedstoestand je je ook bevindt,
ga binnen in het verlangen!
Als je droge lippen hebt, ga op zoek naar water, ga op zoek naar water!
Jouw droge lippen zelf leggen getuigenis af van het feit dat je uiteindelijk op een dag de bron zal bereiken.
Deze droge lippen zelf zijn een boodschap vanwege het water:
“Dit vertwijfelde verlangen zelf zal je tot ons leiden!”
Want dit verlangen zelf is de drijfveer,
een gezegende beweging die op de weg naar het Ware alle hindernissen vernietigt en alle deuren opent.’
Mohammad Jalal al-din Rumi, Masnavī
Leili Anvar. Rumi: de religie van de liefde. Reeks Spirituele Meesters. Carmelitana, 2016, ISBN 9789492434050, 133 pagina’s, 14,95 euro.
BESTEL VIA KERKNET
Jan van het Kruis: liefhebben doorheen de nacht
Jan van het Kruis (1542-1591), zoon van arme wevers, gestorven als gemarginaliseerde karmeliet. Tegenwoordig wordt hij beschouwd als een van de grote dichters en mystici van zijn tijd, misschien zelfs van alle tijden. Zijn werk schetst een reis naar de levende God, naar de contemplatie van de goddelijke transcendentie. Hij houdt niet op het onzegbare ervan aan te duiden. Toch is zijn poëzie nooit abstract of wereldvreemd, maar integendeel kosmisch: het verbindt de mens met alles. Door de vruchtbaar gemaakte nacht gaan we naar het licht, de ervaring van het Ultieme.
‘Hun houding in deze nacht van de zintuiglijkheid moet zijn: zich niet om overweging of meditatie bekommeren … maar hun ziel in rust en kalmte laten.
Zij doen immers al veel, wanneer zij geduldig blijven en in het gebed volharden zonder iets te doen. Het enige wat zij hier te doen hebben, is de ziel … vrij te laten, ontlast en ontdaan van alle inzichten en gedachten, zonder zorg om wat zij zullen overdenken of overwegen.
Zij moeten zich tevreden stellen met niets anders dan een rustige, liefdevolle aandacht voor God, zonder zorg en zonder inspanning, zonder verlangen ook om Hem te smaken of te voelen.
Want al dat streven verontrust de ziel en verstoort die kalme rust en dat zoete niets-doen van de beschouwing.’
Jan van het Kruis, Donkere nacht
Alain Delaye. Jan van het Kruis: wijze, dichter, mysticus. Reeks Spirituele Meesters. Carmelitana, 2016, ISBN 9789492434050, 133 pagina’s, 14,95 euro.
BESTEL VIA KERKNET