Veertig dagen na Kerstmis ziet Simeon het licht
Op 2 februari ligt Kerstmis welgeteld 40 dagen achter ons. Met het feest van de Opdracht van de Heer (vroeger Maria Lichtmis) herdenkt de kerk het moment waarop Maria conform de joodse Wet gereinigd werd en een offer bracht voor haar eerstgeboren zoon.
Toch verschuift in het evangelie volgens Lucas de aandacht voor Maria al gauw naar die voor Jezus. Een oude man - Simeon - komt de tempel binnen, daarheen gedreven door de Geest. Als hij Jezus ziet, herkent hij daarin de belofte van God via de profeet Jesaja: Het volk dat ronddwaalt in het donker, ziet dan een helder licht. Uitbundig laat Gij hen juichen.(Jesaja 9,1-2)
En Simeon is inderdaad uitbundig. Hij jubelt: Laat uw dienaar nu maar in vrede gaan, Heer. Mijn ogen hebben uw heil gezien, dat Gij alle volkeren hebt toebereid. Een licht dat een openbaring zal zijn voor de heidenen, een glorie voor uw volk Israël.(Lucas 2)
Paradijs hersteld in tederheid
Ook een oude vrome vrouw komt erbij staan, Hanna. Ze gaat het nieuws meteen vertellen aan al wie in de verwachting van de verlossing leeft.
Met het verhaal van de Opdracht van de Heer beleven we opnieuw de advent en kersttijd. Herinner je dat wachten en uitkijken van enkele weken geleden. Voor beide ouderen is het duidelijk. God laat met Jezus zijn belofte in vervulling gaan, eindelijk! Anderen hadden het wachten misschien opgegeven, maar zij niet. En zie!
Simeon neemt de baby teder in zijn verzwakte armen. Met welk beeld kan het paradijs op aarde beter starten?
Na de openbaring aan wijzen uit verre landen en eenvoudige lui uit de buurt, wordt Jezus nu getoond aan het volk Israël zelf. Het volk dat zo gehunkerd heeft naar het herstel van het paradijs. Aanvaardt het deze weg van kwetsbare liefde?
Vrede vinden in licht van liefde
Jezus zal het later bevestigen met zoveel woorden: Ik ben het Licht van de wereld.(Johannes 8, 12) Ja, alleen volgehouden liefde verjaagt de duisternis.
Daarom staat precies op 2 februari het licht centraal. In de kerk worden kaarsen gewijd en met een kaarsjesprocessie wordt het plechtig binnen gedragen in de eucharistie. Net als Jezus toen de tempel werd binnen gedragen, dragen we nu het Licht binnen met een lichtprocessie. Nu zijn wij Simeon en Hanna, diegenen die de openbaring mogen ervaren.
Misschien herken je het gevoel van die oude Simeon als je vrede vindt bij het licht van een kaars, zelfs temidden van alle onrust van deze wereld.
Het getijdengebed sluit de dag af met de lofzang van Simeon. Hoe mooi is het om dagelijks al onze vreugde en zorgen te kunnen neerleggen bij God, vertrouwend op zijn eeuwigdurende liefde!
Beluister de lofzang van Simeon, hier uit de film 'Des hommes et des Dieux'.