Koningin Maria waakt over Keizersberg 2.0
Sinds de zesde eeuw kent de volkstraditie de corona virginum - de kroon van de maagd Maria – al heeft de Kroning van Maria geen enkele Bijbelse grond. Maar aangezien Maria, Koningin des Hemels de patrones is van de benedictijnenabdij op de Keizersberg, waarvan Robert de Kerchove in 1899 de eerste abt werd, vroeg die laatste de Leuvense beeldhouwer Benoît Van Uytvanck een reusachtig beeld van de gekroonde Maria te maken.
De gekroonde Maria kijkt al meer dan een eeuw uit op de stad.
Renovatie
Honderdtwintig jaar later troont de abdij Keizersberg nog altijd majestueus uit aan de rand van de stad Leuven. Maar sommige delen van het kloostergebouw zijn wat onderkomen of beantwoorden niet meer aan de huidige veiligheidsnormen. En de benedictijnengemeenschap is maar een handvol monniken sterk. Prior-administrator Dirk Hanssens wil werk maken van de restauratie en renovatie, maar is zo wijs dat stap voor stap te doen, project na project en met voortschrijdend inzicht volgens een soepel masterplan waarvan hij de regie evenwel strak in handen houdt. Hij laat zich daarbij door allerlei bekwame medestanders omringen.
De gebouwen blijven sowieso, ook als we niet alles tegelijk kunnen aanpakken. Dirk Hanssens
Lees verder onder de afbeelding.
Labora
Het renovatie- en restauratieproject werd Keizersberg 2.0 gedoopt. Een belangrijke stap is de vestiging van Labora binnen de abdijmuren, een ‘co-working-place’ van drie creatieve en ondernemende jongelui. En verder wordt samen met de faculteit Theologie van de KU Leuven gebrainstormd over een woonunit voor vrouwelijke (buitenlandse) religieuzen die in Leuven studeren en daar aldus intussen toch zouden kunnen genieten van een degelijke spirituele omkadering.
Vele congregaties hebben immers geen eigen huis meer in de stad.
Kijk- en leesboek
Maar omdat er geld nodig is, worden ook fondsenwervingsinitiatieven opgezet. Zo werd vorige zaterdag – volledig coronaproof – in de abdij een uniek kijk- en leesboek van dichter Jos Stroobants en fotografe Hilde Vanhove voorgesteld. Het boek draagt als titel: Een tafel & vier stoelen, een verwijzing naar de Leuvense legende die vertelt dat de kroon van het Mariabeeld op de Keizersberg zo groot is, dat je er inderdaad een tafel en vier stoelen in kwijt kunt.
De poëzie was er eerst, maar de foto’s volgen het ritme van de tekst.
Lees verder onder de afbeeldingen.
Luxe-uitvoering
Dit boek is een juweeltje. De zeven gedichten van Stroobants waren er eerst. De Leuvenaar heeft inmiddels een eigen idioom ontwikkeld, dat hij in deze reeks teksten sterk uitgepuurd heeft. Centraal staan de zeven sacramenten, de vier seizoenen en de vier windstreken. De Limburgse fotografe Hilde Vanhove werd door drukker Luc Peeters aangebracht en heeft naar verluidt meer dan duizend foto’s in de abdij geschoten. De selectie die Stroobants’ gedichten vergezellen, vormen verstilde pracht. De luxe-uitvoering - een geschenk van drukkerij Peeters - in linnen band, genummerd van 1 tot 100 en gesigneerd door de auteurs, is niet in de handel gebracht. Het is een soort collector’s item dat de abdij vrij mag gebruiken als wedergeste voor wie de abdij substantiële financiële steun geeft.
Jos Stroobants & Hilde Vanhove, Een tafel & vier stoelen. Bij de restauratiewerken aan de Leuvense Keizersbergabdij, (met een in- en een uitleiding van Dirk Hanssens), Leuven, P, 80 pagina’s, prijs: 24,95 euro (exclusief verzendingskosten.