11 uittips voor Openkerkendagen
Voor de 11de editie van de Openkerkendagen koos de organisatie voor het thema Erfgoed met vele gezichten. Bedoeling: het menselijke verhaal van kerkgebouwen vertellen: de mensen die het gebouwd hebben, de gemeenschap die er samenkomt, de levensverhalen van patroonheiligen. Mooie keuze!
Ben je in de buurt of maak je graag een uitstap? Bezoek dan zeker een van de volgende plekken.
Provincie Antwerpen
Den Hout (Beerse) ~ Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk • Deze grote zaalkerk heeft naast de grote gebedsruimte ook een winterkapel met binnentuin. Het ontwerp is van René Van Steenbergen en kenmerkt de industriële expansie van de Kempen na de oorlog. Gemeente en kerk zoeken naar een toekomstvisie voor Den Hout, waarbij ingezet wordt op een duurzame buurt met slim wonen en kwalitatief leven als centrale ankerpunten. Welke rol kan het kerkgebouw daarin spelen? Ook de studenten Architectuur van de KU Leuven dachten daar mee over na. Hun werk is in de kerk te bekijken en nodigt uit om de oefening zelf te doen.
Mechelen ~ Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk, Sint-Pieter-en-Pauluskerk, Sint-Romboutskathedraal • De cursisten en docenten van de Academie Mechelen brengen met hun kunstwerken het verhaal achter de vele personages in de kerken tot leven en wijzen de bezoekers op de talrijke details in drie monumentale kerken van Mechelen. Genieten bovendien van de Orgelmatinée met studenten van het Stedelijk Conservatorium zondagochtend in de O.-L.-V. over de Dijlekerk. Na het concert is er nog een geleid bezoek aan het orgel voorzien.
Limburg
Bree ~ Sint-Pieterskerk, Onze-Lieve-Vrouwekerk en Sint-Martinuskerk • Ga mee op orgelfietstocht op zondag 3 juni tussen de kerken van Bree en Tongerlo. Van 10 tot 18 uur is er doorlopend orgelspel.
Hoeselt ~ Sint-Stefanuskerk • Aan de hand van een 20-tal vragen wordt het menselijk verhaal achter de stenen en kostbare kunstobjecten verteld. De winnaar van de zoektocht verdient een gepaste prijs. De kerk maakt deel uiit van de fiets- (of auto-)route in de regio van Alden Biesen, waarvoor de brochure in lokale toeristische centra beschikbaar is.
Oost-Vlaanderen
Welden (Oudenaarde) ~ Sint-Martinuskerk • Grote kunst in een klein dorp. Bezoek de tentoonstelling Weniliniom met werk van onder meer Johan Tahon op zaterag van 14 tot 18 uur en zondag 3 juni van 11 tot 16 uur. Lees meer over deze tentoonstelling op Kerknet.
Onkerzele (Geraardsbergen) ~ Sint-Martinuskerk • Maak kennis met de tweede fietskerk van ons land. Heel toepasselijk kun je er ook de tweedaagse fietstentoonstelling Koers is Religie bezoeken, gerealiseerd in samenwerking met het Wielermuseum Roeselare. Er is ook randanimatie voorzien.
Vlaams-Brabant en Brussel
Sint-Joost-ten-Node (Brussel) ~ Sint-Joostkerk • De gemeente is een echte smeltkroes van nationaliteiten. Nergens in het land ligt de bevolkingsdichtheid zo hoog. Niet meteen de plek voor een dagje uit? Toch wel! Want daar waar je het minst van al verwacht, gebeuren vaak de mooiste dingen. Het koor van vzw Het huis van de familie brengt met vzw EYAD een multicultureel, intergenerationeel en bovenal vrolijk concert. Terwijl je geniet van piano en zang, kun je de tentoonstelling #JeSuisHumain van Amnesty International bezoeken.
Vissenaken (Tienen) ~ Sint-Maartenskerk • Doorlopend vertellingen Kleine verhalen over grote mensen die in Vissenaken Sint-Maarten al 1500 jaar de kerk in het midden zetten. Van Clovis tot vandaag. Glaasje van de vriendschap.
Net over de grens met Waals-Brabant signaleren we ook:
Lathuy ~ Saint-Martin • Bezoek aan het kerkhof in het kader van Natuurlijke kerkhoven. Kinderen en volwassenen kunnen samen nestkastjes maken.
West-Vlaanderen
Assebroek (Brugge) ~ Heilig Hart Steenbrugge • Spektakel Klanken in de abdijtuin. Aan de hand van historische evocaties, muziek en een klank- en lichtspektakel komt het verhaal van de Sint-Pietersabdij en de abdij- en parochiekerk van Steenbrugge tot leven: van 1875 tot nu.
Brugge ~ Heilige Magdalenakerk • Project Agora. De Heilige Magdalenakerk nodigt iedereen uit tot deze experimentele ontmoetingsplaats om na te denken over zingeving. Dat gebeurt via een tentoonstelling van hedendaagse kunst, een verhalenkamer en een filmstudio. Agora loopt parallel met Triënnale Brugge 2018 en vindt plaats van 5 mei tot 16 september 2018.
Het tweedaags erfgoedfestival wordt georganiseerd door het netwerk Open Kerken, actief in België, Noord-Frankrijk en Luxemburg. Het bestaat uit 390 gebedshuizen die het hele jaar door geregeld open zijn voor het publiek.
Download de brochure en ontdek nog meer deelnemende kerken en hun evenementen.
Heb je nog andere suggesties? Doe ze in het reactieveld hieronder! (Om te kunnen reageren, moet je geregistreerd en aangemeld zijn op Kerknet.)