12 stapstenen naar Barmhartigheid - verdieping april
12 stapstenen naar Barmhartigheid zijn 12 gebedskaarten, 1 voor elke maand tijdens het Jaar van Barmhartigheid. Voor elke kaart vind je op Kerknet meer achtergrond om aan de slag te gaan in je eigen leven of in groep.
Luisteren naar het leven
Voor wie met een microscoop kijkt, is het kleine mensengroot. Dat dit nuttig is in zijn domein, daar bestaat geen twijfel over. Maar wie met een microscoop naar zijn eigen kleinheid kijkt, die doet zichzelf wat aan. Onze kleinheid en ons falen mogen we nooit los zien van de horizon van de liefde, anders verslikken we ons erin. Het is eigenlijk nog sterker: het is pas door vanuit God ons tekortkomen te aanschouwen dat we het recht in de ogen kunnen kijken.
Ons streven naar volmaaktheid is edel, maar mag er niet voor zorgen dat we het jammer beginnen vinden dat we mensen zijn, dat kan nooit de bedoeling zijn.
Het valt ons moeilijk om onszelf te zien in onze gebrokenheid. Zeker wanneer we beseffen dat gebrokenheid tot het leven behoort en dus niet overgaat. Het is niet eenvoudig toe te geven dat we bij momenten doen wat we niet willen doen, dat we de liefde verloochenen, dat we mensen tekort doen, dat we vooral voor onszelf zorgen en de ander opzij schuiven. Het is moeilijk om toe te geven dat we zondaars zijn. Nochtans is dit zo.
Wanneer Jezus zegt dat Hij gekomen is voor zondaars, dan doelt Hij op ons en niet op die of die. Dit toegeven is, hoe paradoxaal ook, een opluchting.
Dat opent ook de weg om de kleinheid die we met ons meedragen te delen, ook met God. Want als we niet geloven dat er vergiffenis bestaat, dat er wegen mogelijk zijn van herstel, dan is onze kleinheid een gewicht dat steeds zwaarder wordt. Niet dat vergiffenis een gemakkelijkheidsoplossing zou zijn, een eenvoudige deal tussen God en ons. Als we vergiffenis zo opvatten, dan hebben we de kleine lettertjes niet gelezen. Die vertellen ons dat vergiffenis pas effectief is en bevrijdend werkt als we er alles aan gedaan hebben om onze fout goed te maken, om banden te herstellen met hen die we benadeeld hebben.
Relaties herstellen, is de horizon waartegen vergiffenis zich altijd afspeelt. Wie denkt een kortere weg naar vergiffenis ontdekt te hebben, die houdt zichzelf iets voor. God stuurt ons op weg, in onze rugzak zit zijn barmhartigheid, en een gps met als bestemming de ander.
Vragen & tips om samen bij stil te staan
- Als we onze kleinheid en zondigheid onder een vergrootglas houden, dan doen we onszelf geen recht en ook God niet. Hoe versta jij zulke uitspraak?
- Kwetsbaar mogen zijn veronderstelt een omgeving waarbinnen we dat durven. Wat is voor jou daarbij belangrijk?
- Als vergiffenis een onderonsje is tussen God en ons dan is het te gemakkelijk. Herken je je daarin?
Buurten bij de Bijbel
Jezus is eigenzinnig in zijn keuze om mensen te roepen
Jezus ging naar buiten en liep weer langs het meer. Al het volk kwam naar Hem toe, en Hij gaf hun onderricht. In het voorbijgaan zag hij Levi van Alfeüs bij het tolkantoor zitten, en zei hem: “Volg Mij”. Hij stond op en volgde Hem. Bij een maaltijd in zijn huis waren er vele tollenaars en zondaars samen met Jezus en zijn leerlingen aan tafel. Het waren er veel en ze volgden Hem. Toen de schriftgeleerden van de farizeeën zagen dat Hij met zondaars en tollenaars at, zeiden ze tegen zijn leerlingen: “Waarom eet Hij met tollenaars en zondaars?” Jezus hoorde dat en zei hun: “Gezonde mensen hebben geen dokter nodig, maar zieke wel. Ik ben niet gekomen om rechtvaardigen te roepen, maar zondaars.” Mc 2,13-17
Bidden om vergeving schept ruimte
Wees mij genadig, God die liefde bent;
U, grenzeloze barmhartigheid,
wis uit wat ik heb misdaan.
Was mij schoon van schuld,
reinig mij van mijn zonde.
Ik beken: ik heb mij misdragen,
mijn zonde klaagt mij voortdurend aan.
Tegen U alleen heb ik gezondigd,
ik heb gedaan wat in uw ogen slecht is.
Waarachtig, uw vonnis is terecht,
uw oordeel blijft onaanvechtbaar.
Reinig mij met hysop en ik zal schoon zijn;
was mij en ik zal witter dan sneeuw zijn.
Laat blijdschap weer volop mijn deel zijn,
en laat mijn gebeente, dat door U werd gebroken, gaan dansen.
Wend uw ogen af van mijn zonde,
wis al mijn schulden uit.
God, schep in mij een zuiver hart,
vernieuw mijn geest, maak hem standvastig.
Verstoot mij niet, weg van uw gelaat,
neem uw heilige geest niet weg van mij.
Heer, geef mij de vreugde van uw verlossing,
sterk mij met uw grootmoedige geest.
Ps. 51, 3-6, 9-14
Gods barmhartigheid is voor iedereen gelijk
Want met het koninkrijk der hemelen gaat het als met een landeigenaar die ’s morgens heel vroeg eropuit ging om arbeiders te huren voor zijn wijngaard. Hij werd het met de arbeiders eens over een denarie per dag en stuurde hen naar zijn wijngaard. Toen hij rond het derde uur eropuit ging, zag hij nog andere mensen zonder werk op het marktplein staan. Hij zei tegen hen: “Ga ook naar mijn wijngaard, en ik zal betalen wat billijk is.” En ze gingen. Rond het zesde en het negende uur ging hij weer en deed precies zo. Toen hij rond het elfde uur eropuit ging, zag hij nog andere mensen staan, en hij zei tegen hen: “Waarom staan jullie hier de hele dag zonder werk?” Ze antwoordden hem: “Omdat niemand ons gehuurd heeft.” Waarop hij tegen hen zei: “Ga ook naar mijn wijngaard.” Toen het avond was geworden, zei de eigenaar van de wijngaard tegen zijn opzichter: “Roep de arbeiders en betaal hun het loon uit, de laatsten het eerst.” De arbeiders van het elfde uur kregen ieder een denarie. De eersten verwachtten toen dat ze meer zouden krijgen. Maar ook zij kregen ieder een denarie. Ze namen hem aan, maar mopperden tegen de landeigenaar: “Die laatsten daar hebben één uur gewerkt, en u stelt hen gelijk met ons die de last van de dag en de brandende hitte gedragen hebben.” Maar hij gaf een van hen ten antwoord: “Vriend, ik doe je geen onrecht. We waren het toch eens geworden voor een denarie? Pak je geld maar aan, en ga.
Ik wil die laatste evenveel geven als jou. Of mag ik niet met het mijne doen wat ik wil?
Of ben jij jaloers omdat ik goed ben?” Zo zullen de laatsten de eersten zijn en de eersten de laatsten. Mt. 20, 1-16
Vragen & tips om samen bij stil te staan
- Jezus roept Levi aan het tolkantoor, hij eet met zondaars. Onverwacht of net niet?
- Door het verhaal van de werkers van het elfde uur leren we dat God geen klein geld heeft. Hij is voor iedereen even gul. Op zich lijkt dat niet rechtvaardig. Hoe kijk jij tegen de eigen logica van God aan?
Zonde?
De voormalige abt van Worth Abbey in West Sussex, Christopher Jamison, maakt een interessant onderscheid tussen gedachten, demonen zoals de eerste monniken die noemden, en zonden.
Vragen & tips om samen bij stil te staan
Het onderscheid dat Christopher Jamison maakt tussen gedachten/demonen en zonden is veel meer dan het gebruiken van een ander woord voor dezelfde realiteit. Hoe versta jij dat verschil?
- Ontdek de gebedskaarten 12 stapstenen naar Barmhartigheid
- Bestel de 12 kaarten via de website van Halewijn
Tekst en foto’s: Erik Galle © Halewijn nv – Halewijnlaan 92, 2050 Antwerpen