200 vrijwilligers halen Sint-Godelieveabdij in Brugge leeg
Veel handen maken licht werk. Vooral in het geval van een verhuizing. En neen, dat hoeft niet altijd door een professionele firma te gebeuren. Voor het leeghalen van de Sint-Godelieveabdij in Brugge begin deze maand werd een beroep gedaan op vrijwilligers. Een tweehonderdtal mensen daagde op en dat was een pak meer dan gehoopt.
Om alles veilig te laten verlopen, deed iedereen handschoenen aan. Vervolgens vormden de aanwezigen een menselijke ketting tot aan de Kapucijnenkerk even verder op in de straat, waar de inboedel van de abdij een tijdelijk onderkomen krijgt. Terwijl de betrokkenen kennismaakten met elkaar, gingen de objecten, waaronder een grote hoeveelheid stoelen, van hand tot hand. Sommige voorwerpen hadden al vier eeuwen het daglicht niet meer gezien. Samen vormen ze een belangrijk stuk religieuze geschiedenis in Brugge.
De verhuizing van het religieuze erfgoed is niet zonder reden. Toerisme Vlaanderen wil de eeuwenoude abdij herwaarderen en een nieuwe invulling geven. In een eerste fase worden de abdijmuren gerestaureerd en gaat het archeologisch onderzoek van start. Een tweede fase omvat de restauratie van het klooster en de realisatie van een bezoekers-
paviljoen. Bedoeling is dat de werken afgerond zijn tegen 2028. De zusters zijn alvast opgetogen voor de zorg voor het religieuze erfgoed.