3 ecologische gerechten ter ere van de schepping
1. IJskoude paprikasoep
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 4 rode paprika’s
- 1 rood chilipepertje (mild of pikant, naargelang je eigen smaak)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 l groente- of kippenbouillon
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- chilipoeder
- 1 rode ui
- 2 of 3 stengels bladpeterselie
- 1 dl zure room
- versgemalen zwarte peper
- grof zeezout
Bereidingswijze:
- Snipper de uien en de knoflook fijn, haal de zaadlijsten uit de paprika’s en het chilipepertje en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verwarm de olijfolie, doe er de groenten bij en stoof ze 10 minuten aan op een zacht vuurtje. Voeg de bouillon toe en laat 10 minuten zachtjes koken.
- Haal de soep van het vuur, mix ze, zeef ze (er zitten mogelijk nog velletjes van de paprika en de peper in) en voeg de wijnazijn toe. Kruid met peper en zeezout en een snuifje chilipoeder, als je graag pikant eet. Laat de soep ijskoud worden.
- Snipper net voor het serveren de rode ui en de blaadjes van de peterselie heel fijn. Giet de soep in glaasjes of glazen potjes die je koelt op een laagje ijs, en werk af met 1 koffielepel zure room en een heel klein beetje rode ui en peterselie.
2. Komkommers op de grill
Dit heb je nodig voor 4 personen:
2 komkommers
Voor de marinade:
- 2 eetlepels witte balsamicoazijn (of witte wijnazijn)
- ½ koffielepel zout
- een snuifje suiker
Voor de groene olie
- een flinke bos bieslook (voor 2 eetlepels gehakte)
- 10 tot 15 stengels verse oregano (voor 2 eetlepels gehakte)
- 8 eetlepels olijfolie
- versgemalen zwarte peper
- grof zeezout of Maldon zeezout
Bereidingswijze:
- Snijd de komkommers overlangs in 4 of 8 lange parten. Snijd er het hart met de zaden uit en verdeel de parten in staafjes van 5 centimeter lang. Meng de azijn, het zout en de suiker in een kom en laat er de komkommers 30 minuten in marineren.
- Snipper de bieslook fijn, ris de oreganoblaadjes (en eventueel de bloempjes) van de stengels en hak ze fijn. Doe de kruiden in een vijzel, giet er de olijfolie bij en plet ze zo fijn mogelijk. Zeef de olie en houd ze apart.
- Verhit een grillpan of zet de oven op de grillstand. Het kan natuurlijk ook perfect op een hete barbecue. Giet de azijnmarinade af en dep de komkommers droog. Gril ze kort aan alle kanten. Leg ze op een schaal, overgiet ze met de groene olie, kruid met peper en zout en dien meteen op.
3. Appelkarameltaart van mijn moeder
Dit heb je nodig voor 6 tot 8 personen:
- 70 g boter
- 100 g (of 1 kop) patisseriebloem
- 50 g (of ¾ kop) rietsuiker
- 2 dl karnemelk
- 2 eieren van eigen kippen (of 2 biologische eieren)
- 1 grote of 2 kleine zure appels
- uit de tuin
- poedersuiker
- Ook nog: een taartvorm van 24 centimeter diameter
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de boter in de taartvorm en zet die in de oven. Haal de vorm er weer uit zodra de boter gesmolten is, reken op 2 tot 3 minuten. Meng de bloem en de suiker in een kom. Giet er de karnemelk bij en roer met een klopper tot er geen klonters meer zijn. Klop de eieren los en voeg ze toe.
- Schil de appels, snijd ze in blokjes en meng ze onder het deeg. Giet er de gesmolten boter bij, roer goed en giet het deeg weer in de taartvorm. Bak 5 minuten in de oven. Verlaag de temperatuur dan naar 175 °C en bak dan nog 35 minuten. Zet de oven af en laat de taart nog even rusten. Serveer ze warm of lauw, met een dun laagje poedersuiker.
- Ontdek meer recepten in Wim Lybaert, Mijn oogst, Manteau, Antwerpen, 2015, 352 blz., ISBN 9789022330418.
- Ontdek wat Lybaert te zeggen heeft over ecologie en de encycliek Laudato Si' in Mijn klik kwam toen ik kinderen kreeg.
- Maak kennis met het initiatief Scheppingsperiode van het Netwerk voor Rechtvaardigheid en Vrede.
- Ontdek alles over het onderwerp Scheppingsperiode.