3 manieren om God te vinden in cyberspace
Nieuwe technologieën kunnen bijdragen tot evangelisatie en spirituele bewustwording. Tertio levert drie sprekende voorbeelden.
Games: drie soorten bewustwording
Populaire computergames als World of Warcraft en Assassin’s Creed putten uit christelijke symboliek en historiek. Socioloog Stef Aupers deed er onderzoek naar en ontdekte drie soorten gamers bij wie dergelijke games verandering kunnen teweegbrengen:
- hardcore atheïsten krijgen meer begrip en respect voor religie
- gamers kunnen ervaringen uit het dagelijkse leven verwerken door een bepaalde rol op te nemen
- jongeren kunnen door games in een spirituele zoektocht terechtkomen. Wat kan het voor mij betekenen?
Kerknet: verschillende doelgroepen
Precies twee jaar geleden kwam het vernieuwde Kerknet online, de portaalsite waar de kerk in Vlaanderen zich verenigt. Je vindt er artikels, blogs, podcasts, fotoreportages, filmpjes, illustraties en cartoons. 160 organisaties werken er intussen aan mee: bisdommen, decanaten, parochies, de jongeren- en gezinspastoraal en heel wat religieuze congregaties. Je leest er ook artikelen uit christelijke printmedia als Kerk & Leven en Tertio.
Hoofdredacteur Koen Vlaeminck: Er zijn weinig thema’s die geen plaats krijgen. Zo bereiken we heel diverse doelgroepen. We hopen ook mensen te interesseren die eerder veraf staan van het christelijke geloof.
Wat we brengen, wil mensen helpen in hun zoektocht naar zin en betekenis.
Kerknet haalde onlangs een projectsubsidie binnen voor innovatieve digitale journalistiek. Hiermee mogen we het immateriële erfgoed van congregaties aan de hand van getuigenissen mooi journalistiek in beeld brengen.
Online spirituele zorg: zinvolle aanvulling
Xenia Geysemans schreef vorig jaar haar thesis in de master Theologie en Religiewetenschappen over online spirituele zorg. Ze bouwde een interne pastorale website uit verbonden aan Pulderbos, een revalidatiecentrum voor jongeren in Zandhoven. Met Agape bereikt ze dagelijks heel wat jongeren met spirituele vragen en pijn. De website biedt de jongeren in de eerste plaats de kans om geraakt te worden en spiritualiteit bespreekbaar te maken op een laagdrempelig niveau. Er is wekelijks een vernieuwd aanbod te vinden aan spirituele en religieuze impulsen waar de jongeren zich door kunnen laten inspireren.
Bezoekers kunnen ook berichtjes nalaten met vragen of suggesties.
Geysemans: Ik besef dat de virtuele ruimte nooit het offline pastorale werk kan vervangen, maar het biedt wél een erg zinvolle en nodige aanvulling.
Lees de volledige interviews deze week in Tertio. Vraag een proefnummer aan of neem een abonnement.