Piet De Loof is journalist en schrijver, met muziek als grote passie.
Er is meer dan Bachs Weihnachtsoratorium, dachten we. En dus grasduinden we in (klassieke) kerstmuziek door de eeuwen heen. 25 luistertips.
Velen bezochten wellicht al de Mont Saint-Michel in Normandië. Maar wat weet je van de geschiedenis? Lees deze 17 weetjes.
‘Veni Creator Spiritus’, de pinksterhymne bij uitstek, kreeg in de muziekgeschiedenis heel wat muzikale interpretaties. Maar daar bleef het niet bij.
Van sommige woorden en uitdrukkingen is de bijbelse herkomst duidelijk, van andere is dat niet zo klaar. 7 minder bekende voorbeelden.
We selecteerden enkele opvallende kunstwerken over de parabel van de Barmhartige Samaritaan.
In het Museum voor Schone Kunsten in Gent werd een stand van zaken gegeven van de restauratie van het meesterwerk van de broers Van Eyck uit 1432.
J.S. Bach domineerde als vanouds de Klara Top 100, die dit weekend werd uitgezonden. Welke religieuze muziek viel er nog te horen? Veel, zo blijkt.
Professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) tweette een oproep om tijdens de advent bewuster te consumeren. Tijd voor enkele vragen, vond Kerknet.
Het kapelletje aan het huis van José De Pourcq in Nazareth is in ere hersteld, nadat vandalen het — uitgerekend met Kerstmis — hadden vernield.
De luisteraars van Klara hebben ‘Spiegel im Spiegel’ van Arvo Pärt ook dit jaar naar het nummer 1 van de Klara Top 100 gestemd.
Elke dinsdag verkent Kerknet een hedendaags kunst- of bouwwerk. Deze week: ‘In manus tuas’ van de Amerikaanse componiste Caroline Shaw.
Maria Agnesi werd – letterlijk – een begrip in de wiskunde, maar gaf de wetenschap op om een godsdienstig leven te leiden tussen de armen.
Zuster Cristina Scuccia zorgde in 2014 voor sensatie door in Italië ‘The Voice’ te winnen. In 2022 verliet ze na enkele jaren alsnog het klooster.
‘Verrijzenis van Christus en schenkersportretten’ van de 16de-eeuwse Mechelaar werd twee jaar gerestaureerd en is nu in volle glorie te bewonderen.