50-jarige Studio Bloema op Sinksen ‘19
Studio Bloema ontstond toen een groepje jongeren uit het Kortrijkse in 1969 een ziekenomroep opstartte. Het Regionale Splinternieuws van de toenmalige radiozender BRT 2 had een reportage uitgezonden over Radio Azalea, een ziekenomroep in het Nederlandse Roosendaal. Het was priester-leraar Guy Wattecamps die de jongeren in beweging zette; de man werd later priester-arbeider in Frankrijk. De jongeren mochten tijdens een aantal zondagsmissen hun initiatief uitleggen en het geld van de collecte voor de aankoop van opnamemateriaal gebruiken. De drijvende kracht van de groep jongeren was Mark Detremmerie; hij zou ook jarenlang voorzitter van Studio Bloema zijn. De muziek werd opgenomen op bandjes, die in ziekenhuizen werden afgespeeld of thuisbezorgd bij zieken en bejaarden. Maar omdat Detremmerie rolstoelpatiënt was en er niet meteen een toegankelijk lokaal voorhanden was, werd de studio bij hem thuis ondergebracht.
In 1973 kreeg Studio Bloema van de stad Kortrijk een lokaal ter beschikking.
In die studio werd om de veertien dagen een bandje en later een cd samengesteld met een specifiek radioprogramma van ruim een uur voor rust- en verzorgingsinstellingen – intussen woonzorgcentra genoemd – in de Kortrijkse regio en later in heel West-Vlaanderen. Vanaf 1975 werd de opnamestudio met steun van Ziekenzorg CM – intussen herdoopt tot Samana– voor een tweede activiteit ingezet: het inlezen en opnemen van teksten en boeken voor bejaarden en zieken, maar in het bijzonder ook voor blinden en slechtzienden. Deze opnames van hetGesproken Boek werden bezorgd aan Blindenzorg Licht en Liefdein Varsenare, die ze als luistercassettes of -cd’s verspreidde. De productie en verdeling van deze cd’s gebeurt intussen door de Luisterpuntbibliotheekin Laken in het noorden van Brussel. Vanaf 1983 werd om de twee weken op de lokale Radio Gemini ook een zondagmorgenprogramma van Studio Bloema uitgezonden.
Dit leidde uiteindelijk in 1991 tot het Seniorencafé.
De tien vrijwilligers van het Seniorencaféproduceren jaarlijks 26 cd’s met ruim 70 minuten muziek – met bindteksten – voor een typisch woonzorgcentrumpubliek. Er wordt gekozen voor de muziek waarmee de bejaarden sinds hun jeugdjaren vertrouwd zijn. Een jaarabonnement op deze cd’s kost een woonzorgcentrum slechts 99 euro, wat natuurlijk veel minder is dan de reële productiekost ervan; Studio Bloema legt de rest bij. Op dit moment telt het Seniorencafé ongeveer 30 abonnees. Het team van het Seniorencafé staat met hen in nauw contact en leert uit de feedback die ze van de animatoren en animatrices van de woonzorgcentra krijgen. Vijf jaar geleden werd de werking van het Seniorencafé uitgebreid met vier optredens per jaar ‘ten huize van’: in de woonzorgcentra dus. Dit liveprogramma beperkt zich niet tot het draaien van plaatjes – vooral dansmuziek –, het gaat om een heus optreden door medewerkers die over een goede stem beschikken of gitaar kunnen spelen.
De Kortrijkse Studio Bloema telt momenteel circa veertig actieve leden in zowel West- als Oost-Vlaanderen.
Het feestjaar voor dit vijftigjarig jubileum van Studio Bloema werd in maart al ingezet met een academische zitting in het Kortrijkse stadhuis, bijgewoond door onder meer burgemeester Vincent Van Quickenborne. Maar nu de Groeninghestad zoals elk jaar haar Sinksenfeesten viert, komt Studio Bloema naar buiten. Op pinkstermaandag presenteert het Seniorencafé ’s namiddags de optredens van bekende sterren op het Kortrijkse Vandaleplein en is het Gesproken Boek aanwezig in een huis op dat plein met een kleine studio waarin iedereen iets kan inspreken en dan zijn eigen stem kan beluisteren. En op vrijdag 25 oktober organiseert de jarige groep vrijwilligers en vrienden in de concertstudio een optreden van de a-capella groep Septem Viri, wat Latijn is voor ‘zeven mannen’. Ze komen met zijn achten, lacht de huidige voorzitter, emeritus professor Engelse taalkunde Renaat Declerck, maar de Drie Musketiers waren ook altijd met zijn vieren.