7 sprongen vooruit voor aarde: Egeltjes bouwen dorp rond elk kind
Van 1 september tot en met 4 oktober voert Ecokerk campagne met #ik7mee. De 7 verwijst naar een stappenplan om te komen tot ‘integrale ecologie’: zorg voor de natuur gaat samen met zorg voor de mens en een liefdevolle levenshouding. Tijdens deze Scheppingsperiode publiceren we elke week het verhaal van een groep, school of gezin dat meedoet aan de 7-sprong.
> Ontdek de 7 sprongen en deel je eigen verhaal.
Egeltjes bouwen dorp rond elk kind
Trommels en kinderkreetjes op de achtergrond wanneer we bellen. Mag Tine u straks terugbellen? Het is hier nogal drukjes. Even later krijgen we onze gesprekspartner van vzw De Egeltjes aan de lijn. Een zelfstandige kinderopvang Plus, zoals dat heet: voor kinderen met een bijzondere zorgvraag. De meesten van onze kindjes komen uit een kansarm gezin, verduidelijkt Tine Quintiens.
De vzw is een initiatief van Jasmien Pulings en Thomas Peeters. Tien jaar geleden stelden ze vast dat kinderopvang voor kwetsbare gezinnen van grote waarde kan zijn, maar dat de drempel doorgaans hoog is, op vele vlakken. Jasmien en Thomas begonnen hun eigen aanbod, bij hen thuis, toen nog onder de koepel van Landelijke Kinderopvang.
We werken niet met wachtlijsten of respijtdagen en mensen betalen een bijdrage volgens hun inkomen, legt Tine uit. De gezinnen vinden hun weg naar ons via andere diensten maar ook via mond-aan-mondreclame. Zo hadden we vorig jaar 1 Somalisch gezin en nu al 4!
Dankzij het inwonende gezin van Jasmien en Thomas kunnen we ook crisisopvang bieden als het nodig is. Tine Quintiens
De zorg voor de kwetsbare mens is echt het uitgangspunt van Kinderopvang De Egeltjes. Toen de medewerkers zich samen verdiepten in de encycliek Laudato Si’, voelden ze zich sterk aangesproken.
Inderdaad, zorg voor de aarde en zorg voor de kwetsbare mens gaan hand in hand! Het gaat om een zorgzame levenshouding. We vinden het dan ook vanzelfsprekend dat we onze voetafdruk klein houden: geen wegwerpdoekjes, goed sorteren en een composthoop in de tuin, duurzame verbouwingen in het pand. Een werkpuntje: overschakelen op herbruikbare luiers in plaats van pampers.
Zelf rolde Tine als vrijwilligster in de vereniging. Vandaag werkt ze er voltijds als pedagoge. Ze citeert graag het Afrikaans spreekwoord It takes a village to raise a child (De opvoeding van een kind gaat een heel dorp aan). Vzw De Egeltjes bouwt ijverig mee aan dat dorp, allereerst door de ouders te begeleiden bij alle mogelijke hulpvragen en via ouder-kindactiviteiten opvoedingsvaardigheden bij te brengen. Ook de buurt wordt zoveel mogelijk in het verhaal betrokken.
We gaan geregeld met de kinderen naar buiten om mensen te ontmoeten. Die verbinding vinden we heel belangrijk.
Intussen dromen de 9 medewerkers van De Egeltjes van een ontmoetingsplek in de Sint-Pieterkerk, op een boogscheut van de omgebouwde pastorij waarin 18 kinderen tussen 0 en 6 hele dagen plezier maken. In de werkgroep die nadenkt over nevenbestemmingen voor het gebouw, vinden mensen van diverse organisaties elkaar in een gemeenschappelijke zorg om het gebouw en de gemeenschap.
Bekijk de video van het bisdom Hasselt waarin Tine en Thomas vertellen over De Egeltjes en de link met Laudato Si'.