8 manieren om toch nog zieken en eenzamen te ‘bezoeken’
Vooraf even dit: we beseffen heel goed dat onderstaande ideeën hopeloos tekort schieten voor je zwaar hulpbehoevende ouder voor wie het vaak niet meer haalbaar is om aan de telefoon of een scherm te komen. Fysieke tederheid is onvervangbaar: een streling, een handdruk, zachte woorden. We voelen mee en hopen dat het zorgpersoneel en zeker ook de zorgpastores extra aandacht voor hen hebben in deze moeilijke periode. Lees meteen #8: verwen de zorgverlener.
Voor andere zieken en ouderen die nu het fysieke bezoek moeten missen, kun je misschien wel - hopelijk duurt het niet te lang - op een andere manier aan verbondenheid werken.
#1 Stuur een ouderwetse brief
Het voordeel van de meeste online toepassingen, is dat ze snel zijn. Maar eigenlijk is dat vaak ook hun grootste nadeel. Een chat is zo vluchtig en kort. Waarom geen ouderwetse, lange brief schrijven? Voeg er een gedroogde bloem aan toe of spuit er een beetje parfum op. Steek er een tekening van de kinderen bij of iets anders om te koesteren. Jouw brief zal niet alleen gelezen worden, maar ook herlezen en herkauwd. En een brief houdt ook altijd een opdracht in waarmee je vriend(in) de tijd zinvol kan doorbrengen: terugschrijven.
Of schrijf een verhaal en vraag aan je pennenvriend(in) om het einde te verzinnen. Dat mag geformuleerd worden in woorden, met een foto of tekening of ...
Is schrijven door ouderdom moeilijk geworden? Stel dan voor om op een andere manier te reageren: met een gebed, een vriendelijk woord tegen het zorgpersoneel, een boodschap die kan overgebracht worden. Lees dit artikel van VRT NWS ter inspiratie.
#2 Samen zingen aan de telefoon
Grootouders met wie je niet meer makkelijk kan praten, luisteren vaak wel graag naar muziek. Vooral naar liedjes uit hun eigen kindertijd. Repeteer een liedje met de kinderen en zing het dan aan de telefoon.
#3 Speel een (woord)spelletje samen
Om Scrabble te spelen, hoef je niet per se samen aan een tafel te zitten. Probeer de leuke app Woordspel. Of Galgje. Allebei gratis en zonder al te veel storende reclame. Zoek in de app-store naar iets wat jullie allebei leuk vinden. Nodig nog andere vrienden uit om van op afstand mee te spelen.
#4 Samen tv kijken of koken
Keken jullie altijd graag samen even naar tv? Gewoon voortdoen. Maar dan nu met de telefoon open. ((Of FaceTime of WhatsApp…) Of bel gewoon nadien om de aflevering uitgebreid te bespreken. Of bekijk via Facebook videoparty samen naar een online video.
Ook andere dingen kun je samen doen. Koken, bijvoorbeeld. Wissel recepten uit en spreek af wat jullie gaan klaarmaken. Smakelijk!
#5 Laat een boeket of ander geschenk bezorgen
Zoek even online of je gekende lokale winkel aan thuislevering doet. Voor vele handelaars is het in deze tijd de enige bron van inkomsten. Je steunt de lokale handelaar én je bezorgt een eenzame of zieke een leuke verrassing.
Of kijk eens op Gift.be. Onder de rubriek ‘Sociaal ondernemen’ vind je hun aanbod uit Oxfam Wereldwinkels, Trias en Plan België. Zo help je ook nog eens het Zuiden een handje. Ontdek ook het aanbod van BPost. Je kunt gratis 10 wenskaarten versturen via de Google Play Store of de App Store van Apple.
#6 Stuur elkaar foto’s
Op dit moment loopt op sociale media een foto-ketting. Je vraagt een Facebook-vriend om een foto van zichzelf uit de oude doos te posten. Wat je dan allemaal te zien krijgt en hoe je je kunt bezighouden met het ontdekken van trekken van vaders en moeders in hun kinderen!
Dit kun je ook offline doen, uiteraard. Stuur een oude foto van jezelf naar een eenzame en vraag dat die op zijn of haar beurt ook eens in fotoboeken gaat neuzen en een afbeelding doorstuurt. Heerlijk om herinneringen op te halen. Liefst herinneringen aan mooie tijden. En die komen terug, vertrouw daar maar op.
#7 Ga even langs - maar niet binnen!
Woont je eenzame of zieke dierbare op wandel- of fietsafstand? Laat even weten dat je aan het raam passeert om te zwaaien, een kushandje te werpen, of - nog leuker - een pakje zelfgebakken pannenkoeken in de brievenbus te steken. Vergeet niet er een fijn berichtje of smiley bij te doen!
#8 Verwen de zorgverlener
Als al het voorgaande moeilijk of onmogelijk is geworden, denk dan aan de zorgverleners die het beste van zichzelf geven en je geliefde zo goed mogelijk proberen te omringen. Bezorg hen een geschenkje, een briefje, een schouderklop. Overlaad hen met complimenten en vraag of je hen op een of andere manier kan helpen. Bekijk 3 dankjewel-kaartjes van Symposion die je gratis kan downloaden.