Aalter nog tot 14 juli in de ban van kunstschilder Antoon De Clerck
Van 4 mei tot en met 14 juli is Aalter in de ban van Antoon De Clerck (Deinze, 1923 – Aalter, 2001). De Clerck staat bekend als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Belgische hyperrealisme uit de jaren 1970 en werd beïnvloed door onder meer de jonge Roger Raveel en andere Leiekunstenaars.
Overal Antoon is een breed gedragen project over diverse generaties heen, van het plaatselijke woonzorg-centrum tot de Aalterse scholen. Ook de Sint-Corneliuskerk is al enkele weken in de ban van Antoon. Paul De Donker, lokale kunstenaar en een van de grote bezielers achter het project, stak de kerk voor de gelegenheid in een nieuw jasje. De tien zuilen werden omhangen met kleurige doeken, waarin het werk van Antoon De Clerck en de kerk van Aalter elkaar omarmen. Zo wordt de rol van de witte figuren, die in principe iedereen kunnen zijn, overgenomen door de witte beelden in de kerk.
Op vraag van pastoor Patrick De Derde ontwierp De Donker ook een passende kazuifel. ‘Paul zocht naar een samengaan tussen elementen uit het werk van Antoon en fragmenten uit de glasramen van de Corneliuskerk’, legt de pastoor uit. ‘Zo verbindt de kazuifel de gemeente Aalter, de Marta en Mariaparochie, de Corneliuskerk en het werk van Antoon in één kunstig geheel.’
De vormgeving van het gewaad is gebaseerd op een kazuifel uit de Master Collection van Dirk Slabbinck. Het Brugse bedrijf legt zich al sinds 1903 toe op vervaardigen van liturgische gewaden.
Wandelroute met kijkvensters
Omdat Antoon De Clerck leefde en werkte in het hart van Aalter werd ook een kunstwandelparcours van 4 kilometer uitgestippeld. Onderweg komen bezoekers langs het woonhuis en atelier in de Molenstraat, waar Roger Raveel en zijn muze Zulma veelvuldig op bezoek kwamen, het gemeentehuis, waar twee grote werken de inkomhal kleuren, School De Beuk, waar Antoon als leerkracht werkte en woonzorg-centrum Veilige Have, waar het indrukwekkende drieluik Religie van de hoop ophangt.
Langs de route zijn kijkvensters geplaatst waarin schilderijen van Antoon in dialoog treden met de huidige omgeving. De vensters werden mee vormgegeven door de technische afdelingen van de secundaire scholen Emmaüs en De Beuk. Langs het parcours zijn ook werken te zien van lokale kunstenaars en schoolkinderen die door Antoon geïnspireerd zijn.
Extra lange feestweek
Dit jaar duurt de Vlaamse feestweek, die begint op 28 juni, in Aalter iets langer dan anders. Tot en met 14 juli werken verschillende verenigingen samen met de Cultuurraad om tal van activiteiten te organiseren gelinkt aan Overal Antoon.
Meer op www.aalter.be/overalantoon