Afrikaanse kerken doen niet mee met mogelijke zegening lgbti
In december publiceerde het Vaticaan tot ieders verrassing het document Fiducia Supplicans,dat zegeningen van relaties zoals lgbti mogelijk maakt. Meteen klonk er in Afrikaanse kerken protest. In veel landen zijn lgbti-relaties bij wet verboden en worden ze zwaar bestraft, soms met de doodstraf. Zulke relaties zegenen, is in die context allerminst vanzelfsprekend. Kardinaal Fridolin Ambongo, een van de zwaargewichten onlangs nog op de synode over synodaliteit in Rome en voorzitter van het gezamenlijke symposium van bisschoppenconferenties van Afrika en Madagaskar (SECAM), riep meteen op om een gezamenlijk antwoord te formuleren.
Dat antwoord werd donderdagavond gepubliceerd en is getiteld Geen zegen voor homoseksuele paren in de Afrikaanse kerken. Het is een brief van 5 bladzijden waarin kardinaal Ambongo de conclusie van het synodaal overleg in de Afrikaanse Kerk brengt.
Wat staat erin?
Kardinaal Ambongo preciseert vooraf dat de brief de instemming heeft gekregen van paus Franciscus en kardinaal Fernández, prefect van het Dicasterium voor de Geloofsleer. De bisschoppen van Afrika en Madagaskar herbevestigen hun communio met paus Franciscus. Maar ze geloven dat er een schandaal zou ontstaan als paren van hetzelfde geslacht gezegend zouden worden, zelfs als dit buiten de liturgische kaders zou gebeuren.
In de brief wijst de kardinaal erop dat Fiducia supplicans benadrukt dat ‘de leer van de Kerk over het christelijk huwelijk en seksualiteit onveranderd blijft’. Homoseksuele verbintenissen zegenen, zou in onze context verwarring veroorzaken en in directe tegenspraak zijn met de culturele ethos van Afrikaanse gemeenschappen, klinkt het. Tegelijkertijd bevestigt de Kerk in Afrika haar inzet voor pastorale hulp aan al haar leden zonder onderscheid. Kardinaal Ambongo schrijft dat geestelijken worden aangemoedigd om gastvrije en ondersteunende pastorale zorg te bieden, 'in het bijzonder aan paren in onregelmatige situaties’.
Toch zullen de Afrikaanse kerken over Fiducia Supplicans blijven nadenken, schrijft Ambongo. ‘In ieder geval zullen we blijven nadenken over de waarde van het algemene thema van dit document: de rijkdom van spontane zegeningen in de dagelijkse pastorale zorg.’
Tot slot dringt hij er bij de christelijke gemeenschappen op aan om zich niet van de wijs te laten brengen door Rome te verdenken van een nieuwe vorm van culturele kolonisatie. Paus Franciscus is ‘fel gekant tegen elke vorm van culturele kolonisatie in Afrika, zegent het Afrikaanse volk met heel zijn hart en moedigt hen aan om trouw te blijven, zoals altijd, aan de verdediging van de christelijke waarden’, klinkt het nog.
Bron: Vatican News