Armoedewerkingen extra creatief voor Sinterklaas
Als Sinterklaas er voor iemand wil zijn, dan wel voor wie het minder breed heeft. Armoedewerkingen halen dan ook alles uit de kast om hun doelgroep een feest te bezorgen. Niet vanzelfsprekend, want de maatregelen gelden uiteraard ook voor hen.
Integraal ~ Brugge
Afgelopen woensdag vond al een eerste levering van sintpakjes plaats in het centrum van Brugge, vertelt zuster Lieve van Welzijnsschakel Integraal. Onze vrijwilligers reden rond met de bakfiets. Zaterdag doen we de randgemeenten. De ‘hulppieten’ werden verwacht, want de kinderen hadden allemaal het filmpje gezien op de Facebookpagina, waarin Sinterklaas hen had toegesproken naast een tafel vol speelgoed. Fijn detail - maar vertel het niet door aan de kinderen, zo voegt een trotse zuster Lieve eraan toe: De Sinterklaas in kwestie was een oud-leerling van onze zomerschool, die inmiddels marketing studeert.
Welzijnsschakel Integraal werd 20 jaar geleden opgericht en geeft huiswerkbegeleiding aan kinderen en taalles aan volwassen nieuwkomers. Verder is er een ontmoetingsruimte waar mensen op verhaal kunnen komen bij een kop koffie én een werkgroep interreligieuze dialoog.
Zuster Lieve: Normaal organiseren we jaarlijks een groot Sinterklaasfeest, waar ook andere armoedewerkingen aan deelnemen. Dat is altijd goed voor nieuwe inschrijvingen in de huiswerkklas en zo. Nu moesten we het anders aanpakken. Corona heeft stokken in de wielen van onze werking gestoken, maar het weerzien aan de deuren was des te hartlijker. Heel wat gezinnen nodigden de vrijwilligers uit voor een babbeltje binnen, maar dat laten de coronamaatregelen niet toe. In plaats daarvan werd overal een kiekje gemaakt aan de deur.
Jambo ~ Antwerpen
Een dak boven je hoofd is nog niet altijd een thuis. De Antwerpse Linkeroever bestaat voor een groot deel uit anonieme hoogbouw. Achter de ontelbare kleine ramen worstelen heel wat mensen met een drugverslaving en psychische kwetsbaarheid. Voor die mensen werd Jambo opgericht, een gezellige huiskamer waar ze aan allerlei gezellige activiteiten kunnen deelnemen, samen met buddies. Pastoraal werker Jan Wouters en zijn vrijwilligers bereiken er een 40-tal dak- en thuislozen.
Corona stak stokken in de wielen van de werking. Ons lokaal is te klein om de mensen veilig te ontvangen, zegt Jan. We hebben wel veel gewandeld samen en digitaal contact proberen te houden, maar daarmee hebben we niet iedereen bereikt. Enkele gasten heeft hij al sinds maart niet meer gezien.
Jan stelt vast dat het middelengebruik en de opnames in zorginstellingen toenamen bij zijn publiek.
Sinterklaas komt dan ook niets te vroeg om de mensen een hart onder de riem te steken. Maandag brengen Jan en zijn vrijwilligers pakketjes met snoepgoed deur aan deur van de Jambomensen en de vrienden die ze verder nog mogen aanwijzen. En in samenwerking met kunstenares Fran zetten ze een creatief project in de steigers. Alles begint met een leeg boek - een poëziealbum, zeg maar - potloden, knutselmateriaal en de opdracht om uitdrukking te geven aan hun wensen voor 2021. Het ‘poëziealbum’ wordt na enkele dagen doorgegeven aan de volgende tot het vol tekeningen en wensen staat. Op basis daarvan steekt Fran een tentoonstelling in elkaar die - na corona - feestelijk geopend wordt.
Zelf werkt Jan sinds de eerste lockdown ook mee in zusterwerking ‘t Vlot in het centrum van de stad. Die werking kon gelukkig van een kleine huiskamer verhuizen naar de aangrenzende Heilig Hartkerk.
Hier zie je hoe een crisis ook echt een kans kan zijn, want de verhuizing naar de kerk wordt door alle betrokkenen als een groot succes ervaren.
De rust is er ingebed, net als de kans tot een dieper gesprek of het branden van een kaarsje. Een van de gasten speelt op zachte toon orgel. Vrijwilligers brengen partituren voor hem mee.
Toch is de balans voor dak- en thuislozen tijdens corona zwaar. We hadden ongelooflijk veel overlijdens, zegt Niek Everts van ‘t Vlot. Niet rechtstreeks door corona, maar wel door de toename van middelengebruik en het uitstellen van noodzakelijke zorg. Vorige week woonden we op Schoonselhof nog een eenzame uitvaart bij. Het was de 8ste OCMW-begrafenis van die dag, zo vernamen we.
> Jambo
Sprang ~ Duffel
Welzijnsschakel Sprang in Duffel is een gekende plek voor Sinterklaas. De goedheiligman zet er normaal jaarlijks kindjes op zijn schoot op 6 december. Dat moet hij dit jaar missen, maar hij zal de kinderen op een andere manier verrassen, zo vertelt Nicole De Voeght. Dit jaar zullen zijn helpers pakjes op de stoep gaan zetten, aanbellen en zich verstoppen. Ze verheugen zich nu al op de blij verraste gezichtjes. We hebben ook pietjes aan vensters geplakt, die de speurneuzen onder hen mogen gaan zoeken.
Ook bij Sprang trekt corona een streep door alle normale activiteiten, met name het vrijdagse onthaal bij een kop koffie en de voedingswinkel.
We houden wel contact via telefoon of mail, maar sommigen hebben meer nodig. Een echte knuffel. Nicole De Voeght
De doelgroep bestaat voornamelijk uit gezinnen waar de financiële reserve het einde van de maand niet haalt en sociaal isolement om de hoek loert. De voedselpakketten zijn een belangrijke aanvulling op hun maaltijden. We hebben ze een tijdlang deur aan deur gebracht, maar onze vrijwilligers zijn vaak senioren en dus behorend tot de risicogroep. Nu mogen de mensen hun pakket zelf komen ophalen, maar zonder even te gaan zitten en met slechts 4 tegelijk.
> Sprang
De Tinten ~ Gent
Ook bij De Tinten in Gent liggen de Sinterklaaspakjes al klaar. Maar feesten doen ze hier al enkele jaren niet meer met de goedheiligman. Diaken Henri Hemelsoet verduidelijkt: We dachten dat het wel fijn zou zijn om de ouders zelf voor Sinterklaas te laten spelen. Zij komen de pakjes ophalen en verrassen hun kinderen ermee.
Hartverwarmend noemt hij het, zoveel nieuw tot bijna nieuw materiaal dat hen bezorgd werd via scholen, verenigingen, particulieren en Foodsavers. Goed voor 125 kinderen van mensen zonder papieren in bijzonder precaire omstandigheden.
De coronamaatregelen stelde ook de werking van De Tinten voor grote uitdagingen. Oudere vrijwilligers vielen weg, net als inkomsten uit de kringwinkel die gesloten moest worden.
Ondanks alle moeilijkheden moesten we gelukkig geen enkele voedselbedeling overslaan. Henri Hemelsoet
In maart reden we van huis tot huis, dat was een gigantische organisatie. Gelukkig waren er veel helpende handen. Nu kunnen we de mensen weer coronaproof in De Tinten ontvangen. We vrezen wel dat we de band met veel vrijwilligers aan het verliezen zijn. Het is maar de vraag of die na de pandemie weer terugkomen.
Bij de doelgroep ziet Henri een toenemende nood aan psychologische bijstand. De onzekerheid bij hen is nog groter geworden, bijvoorbeeld door het wegvallen van precaire inkomsten via zwartwerk. Facturen blijven onbetaald en uithuiszetting hangt boven hun hoofd. Gelukkig zet de stad - mede op onze vraag - extra psychologen en tolken in om mensen ook via de telefoon op dat vlak te ondersteunen. Zelf hebben we op een gegeven moment alle families die bij ons bekend zijn, opgebeld om te checken of ze oké zijn.
Als er iets is wat sympathisanten vandaag voor armoedewerkingen kunnen doen, dan is het wel om hen financieel te ondersteunen, meent de diaken. Help ons te helpen!