Bank met een boodschap
Voor de Magdalenakerk in Brugge bevindt zich voortaan een ‘Dakloze Jezus’
Een bank dient doorgaans om even te rusten of te verpozen, na te denken of te genieten van de omgeving. Brugge telde tot vóór kort 520 zitbanken in openbaar domein. Sinds enkele weken kwam er een bank bij, weliswaar niet om op te zitten, maar een kunstwerk dat voorbijgangers en bezoekers wil uitdagen.
De bank voor de Magdalenakerk in de Schaarstraat in Brugge is het kunstwerk Homeless Jesus van de hand van de Canadese beeldhouwer Timothy Schmalz en werd naar Brugge gehaald op aanraden van Pieter Vandecasteele, voorzitter van Yot vzw, een labo voor levensbeschouwing en ruimte voor perspectief, dat graag experimenteert op het raakvlak van mensen, levensbeschouwing en kunst.
„Toen ik in 2014 het beeld voor het eerst opmerkte in Brussel, was ik meteen geïntrigeerd”, zegt Vandecasteele. „Op weg naar mijn werk passeer ik dagelijks daklozen. Ik zag echter nog nooit een beeld dat zo realistisch een dakloze mens weergaf.”
Van toen af stelde de voorzitter van Yot alles in het werk om een replica van het beeld naar Brugge te halen, zoals er ook staan in andere steden overal in de wereld en sinds 2016 in het Vaticaan.
„Het kunstwerk draagt een ongelofelijke paradox in zich en dat was voor mij de voornaamste reden om het naar Brugge te halen”, legt Vandecasteele uit. „In onze welvarende samenleving die voldoende woningen telt, zijn er helaas heel wat mensen zonder dak boven het hoofd. Bij die maatschappelijke realiteit kunnen en willen we ons niet neerleggen. Daarom is het kunstwerk van Schmalz geen bank om te verpozen, maar wil het passanten uitdagen actie te ondernemen.”
Het bronzen beeld toont duidelijk wonden aan de ontblote voeten, wat de anonieme figuur, die om het even wie kan zijn, [node:field_streamers:0] tot de gekruisigde Christus zelf maakt. Bij de creatie liet Schmalz zich inspireren door Matteüs 25, 40: „Al wat gij gedaan hebt voor een van deze geringsten van mijn broeders, hebt gij voor Mij gedaan.”
Om het beeld naar Brugge te halen, kon Yot rekenen op de steun van de lokale kerkfabriek. „Een kerkfabriek heeft dus een bescheiden, maar niettemin cruciale rol”, stelt voorzitter van de kerkfabriek Koen Seynaeve vast. „Het is haar taak mogelijkheden te creëren opdat het verhaal van God met mensen blijvend verteld wordt en doorgegeven van generatie op generatie. Als Kerk investeren in hedendaagse kunst is belangrijk, omdat die een taal spreekt die aansluit bij het aanvoelen van mensen vandaag.”
„Het beeld laat je inderdaad niet onberoerd”, zegt bisschop van Brugge Lode Aerts. „Het is eigen aan christenen zich aangesproken te voelen door mensen in nood, zoals daklozen en vluchtelingen. In hen ontmoeten christenen niet enkel een broeder of zuster, maar Jezus zelf. Christus komt ook vandaag telkens opnieuw onder ons, als een levende werkelijkheid. Daarvan is het beeld van de dakloze Jezus een stille getuige. Het helpt ons niet onbewogen te blijven.”
„Eenmaal je daklozen leert kennen, kun je inderdaad niet langer onbewogen blijven”, bevestigt Walter Van Walleghem. Sinds enkele jaren helpt de Bruggeling geregeld bij de nachtopvang van daklozen. „Dat is een realiteit waarbij ik voorheen niet stilstond”, zegt hij nog. „Daklozen waren voor mij, zoals wellicht voor velen, schimmen in de stad, met wie je liever niet in aanraking kwam. Sinds ik me engageer als vrijwilliger, zie ik mensen, ieder met een eigen, soms schrijnend, verhaal, die verlangen met respect behandeld te worden en mee te tellen.”
U kunt een handzame replica van het kunstwerk Homeless Jesus in huis halen tegen 100 euro, verzendingskosten niet inbegrepen. Bestellen kan via sam@yot.be.