Bezinning op kerkhof
Simon Sablon uit Schoten nam met Quid Nunc Viator deel aan een spirituele reis naar Normandië
Wie gedurende de eerste week van de paasvakantie de abdijtuin in het Vlaams-Brabantse Grimbergen betreedt zal vreemd opkijken. De gewijde rust die er doorgaans heerst wordt verbroken door een tentenkamp van jongeren die er proeven van en deelnemen aan het abdijleven en vanuit de abdij de groene gordel rond Brussel leren kennen. Het tentenkamp is de eerste activiteit van de vzw Quid Nunc Viator, Latijn voor ‘Wat nu, reiziger?’.
„Als pastoor van de parochie in Merchtem organiseerde ik vier jaar geleden voor het eerst een pelgrimstocht voor jongeren”, zegt norbertijn Karel Stautemas. „Aan de eerste tocht namen zes jongeren deel, aan de vierde zeventien. We maakten onder meer tochten in Bourgondië, van Roche de Solutré naar Vézelay, in Palestina en in Normandië. Nu ik niet langer pastoor ben in Merchtem, stelde onze abt me voor om de tochten vanuit de abdij te organiseren en ze open te trekken voor heel Vlaanderen.”
Het tentenkamp begin april wordt de eerste ‘tocht’ van Quid Nunc Viator. „We hebben het voordeel dat de abdij dicht bij Brussel is gelegen en zullen van die mogelijkheid gebruikmaken om de jongeren te laten kennismaken met de hoofdstad en met de sociale projecten die daar bestaan”, vervolgt Karel Stautemas. „We gaan in gesprek met vluchtelingen en christenen die een keuze maakten. Elke tocht wordt opgehangen aan een inspirerende figuur zoals Franciscus van Assisi of de apostel Petrus. Voor het tentenkamp denk ik aan Norbertus, de wandelprediker, om voor de inhoudelijke stoffering te zorgen. Tijdens de tocht vragen we ons af waar we nu staan en waar we naartoe gaan. De pelgrimstocht vraagt zowel emotioneel als fysiek een inspanning.”
Tijdens de zomervakantie staat een nieuwe pelgrimstocht naar Normandië op het programma. „We bezoeken [node:field_streamers:0] de oorlogsstranden en -begraafplaatsen en eindigen op de Mont Saint-Michel”, zegt Stautemas. „Te voet maken we de dertien kilometer lange oversteek van het vasteland naar de berg onder begeleiding van een spiritualiteitsgids. Een onvergetelijke ervaring.”
Voor volgend jaar staan pelgrimstochten gepland in Schotland en Palestina. „In Schotland volgen we de Muur van Antoninus van kust tot kust”, legt Stautemas uit.
Simon Sablon uit Schoten nam vorig jaar haast toevallig deel aan de reis naar Normandië. „Mijn tante woont in de parochie van pater Karel en haar zoon was voor de reis ingeschreven. Omdat ze wist dat ik geïnteresseerd ben in geschiedenis, vroeg ze pater Karel of ik ook mocht deelnemen”, legt Simon Sablon uit hoe hij in contact kwam met Karel Stautemas. „Tijdens de reis bezochten we diverse kerken en ook de oorlogsstranden en begraafplaatsen van de Tweede Wereldoorlog.”
De historische bezienswaardigheden vormen een belangrijk onderdeel van de reis, maar de aanwezigheid van en de begeleiding door Karel Stautemas biedt volgens Simon Sablon een heuse meerwaarde. „Alleen al het feit dat hij de hele vakantie in zijn habijt rondloopt, geeft een extra dimensie, een andere sfeer. De bezinningsmomenten op de oorlogskerkhoven waren inspirerend en verrijkend. Iedereen die dat wilde, kon zijn inbreng doen. Door de soms intieme getuigenissen of gedachten leerde je iemand vaak beter kennen. Je leert je medereiziger kennen op een andere, diepere manier. Dat ik een van de jongste deelnemers was, vormde daarbij geen bezwaar.”
Simon Sablon kijkt nu al uit naar de reizen die Quid Nunc Viator deze zomer in de aanbieding heeft. „Het was zo’n verrijkende en tegelijk leuke ervaring dat ik beslist opnieuw wil deelnemen aan een reis onder begeleiding van pater Karel”, besluit hij.
Info op www.quidnuncviator.be.