(Bijna) tot in de slaapkamer van de paus: hier zal hij logeren als hij in België is [video]
Nuntius Franco Coppola is een innemende persoonlijkheid. Gastvrij maakt hij ons wegwijs in de nuntiatuur. ‘Ik wil bereikbaar zijn voor de mensen. En zo kunnen de lezers zich ook een betere voorstelling maken van het reilen en zeilen rond het bezoek van onze paus.’
Wist je dat het de gewoonte is dat een nuntius zijn eigen bed afstaat aan de paus? En dat Burundese zusters zijn frietjes zullen bereiden (of misschien toch liever een lichtere maaltijd)? Je komt het te weten in onderstaande video. Lees daaronder ook het interview.
Nuntius Franco Coppola begon zijn opdracht in ons land in 2022. Op zijn bureau lag al meteen de opvolging van kardinaal De Kesel als aartsbisschop. En dat was niet de enige bisschop die op pensioen ging. ‘6 van de 8 bisschoppen worden in de loop van de eerste vijf jaar van mijn ambt hier vervangen’, vertelt de nuntius. De voorbereiding daarvan behoort tot zijn taken.
Nog jonge bisschoppen op komst
Als we vragen of onze toekomstige bisschoppen allemaal zo jong zullen zijn als de aartsbisschop Terlinden, antwoordt hij zonder omhaal dat dit inderdaad in de bedoeling ligt van paus Franciscus. ‘Hij wenst een jongere generatie aan de leiding om een aantal redenen. Als ze relatief jong kunnen beginnen, kunnen ze een beleid uitstippelen op een langere termijn.’
Vaak heeft de samenleving de Kerk gestimuleerd om meer evangelisch te zijn. Denk aan de gelijkwaardigheid van man en vrouw en het belang van inclusie.
Franco Coppola
Met een jongere generatie bedoelt de paus ook een generatie die opgroeide in de geseculariseerde samenleving, zo leren we: ‘Vijftigers, die hun roeping hebben moeten verdedigen en niet vanzelf ‘de eer van de familie’ waren zoals een vorige generatie.’ En mensen die kunnen samenwerken met actoren in de samenleving, klinkt het nog. ‘Vaak heeft de samenleving de Kerk gestimuleerd om meer evangelisch te zijn. Denk aan de gelijkwaardigheid van man en vrouw en het belang van inclusie. Om die waarden te omarmen moet je het evangelie niet aanpassen, maar wel soms beter leren begrijpen.’ Al zijn er ook voorstellen in de samenleving die niet aanvaardbaar zijn voor de Kerk, en niet verenigbaar met het evangelie, stipt de nuntius nog aan.
‘Het is ingewikkeld’
Als ik hem vraag hoe een doorsnee werkdag eruit ziet voor hem, antwoordt hij laconiek: ‘Geen enkele dag is dezelfde.’ Mgr. Coppola staat erom bekend iedereen te ontvangen die hem wil ontmoeten. Op die manier leert hij ons land beter kennen. ‘Het eerste wat ik te horen krijg als ik iets vraag, is meestal: ‘Het is ingewikkeld.’ (lacht) Zo is dit land, ingewikkeld. Maar eigenlijk is het ook de realiteit van iedereen. Het leven ís ingewikkeld. Dit land dwingt je om dat te erkennen.’
Het leven ís ingewikkeld. Dit land dwingt je om dat te erkennen.
Franco Coppola
Vooraleer hij naar België kwam, was de 67-jarige nuntius actief in onder meer de Centraal-Afrikaanse Republiek, Mexico en Polen. Geen land kende een gelijkaardige graad van secularisatie.
Eén uur per drie dagen als minimum
Een nuntius is een verbindingsofficier tussen de paus en een plaatselijke Kerk. Een van zijn taken is dan ook om, net als een ambassadeur, regelmatig verslag uit te brengen van wat er leeft in een land. Dat deed mgr. Coppola ook na de tv-serie Godvergeten.
Of hij ons nog iets meer kan vertellen over de ontmoeting van de paus met slachtoffers binnenkort in België? ‘Ik was niet betrokken bij de voorbereiding daarvan, maar vanuit het Vaticaan is gevraagd dat het een ontmoeting met een 15-tal mensen zou zijn. Om een echt gesprek te kunnen voeren, is het belangrijk dat de groep niet veel groter is. Tegelijk is het symbolisch belangrijk: als de paus tijdens zijn driedaags bezoek aan ons land één uur tijd maakt voor een ontmoeting met slachtoffers, dan kunnen wij allemaal als Kerk in België misschien ook elke drie dagen een uur aan hen schenken. Zo kan uiteindelijk wel iedereen die het wenst, gehoord worden.’