Bisschop Luc Van Looy en abt Jos Wouters bezorgd om klimaat
Dat de klimaatproblematiek ook christenen aangaat, is niet verwonderlijk. In de Bijbel vertrouwt God de zorg voor de schepping toe aan de mens. Bovendien hangt de klimaatcrisis nauw samen met onrecht.
Desmond Tutu spreekt zowaar van een nieuwe vorm van apartheid.
Rijken kunnen zich verschansen achter hoge dijken, maar armen ondergaan volop de gevolgen van het natuurgeweld. Desmond Tutu
Ecokerk maakt kerk groener
In 2005 kreeg het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede van de bisschoppen de opdracht om een christelijke visie uit te werken op ecologie en de kerk gevoelig te maken voor de problematiek. Sindsdien is al veel gebeurd. Zo helpt Ecokerk parochies, scholen en groepen om hun gebouwen en werking milieuvriendelijk te maken.
Met de actie Het klimaat verandert ook mij nodigt Ecokerk christenen nu uit om hun verhaal met elkaar te delen. Tussen de getuigenissen vinden we enkele bekende gezichten. Luc Van Looy, bisschop van Gent, erkent een gevoel van machteloosheid te ervaren als het gaat over het klimaat. In het bisschopshuis wordt al wel spaarzaam omgesprongen met licht en verwarming.
Jos Wouters, abt van Averbode, beseft dat op de duur niets nog klimaatneutraal is. Zijn knijpkat, bijvoorbeeld, komt uit China. Fout, dus.
Elk voorwerp, kledingstuk en voedsel krijgt een verhaal. Dat nieuwe bewustzijn is goed, al moet je er niet krampachtig of angstig van worden. Jos Wouters
Dank u, bioboer
Adelheid D’hoker uit Aalst is een van de eersten die spontaan reageert op de oproep van Ecokerk. Ze laat weten dat ze haar groenten tegenwoordig rechtstreeks bij de bioboer haalt, tegelijk een sociale werkplaats. Het smaakt, vooral bij het gevoel de aarde te respecteren en mensen aan het werk te helpen.
Je maakt klaar wat je ontvangt. Het maakt me dankbaar. Adelheid D’hoker
Alma De Walssche, redactrice van Mo*, slaat de spijker op de kop: Collectief moeten we vorm geven aan een ander ontwikkelingsmodel, dat rekening houdt met de draagkracht en de grenzen van de planeet. Dat kan niet anders dan door onze relaties te herstellen: met elkaar en met de planeet, die onze grond van bestaan is.
Laat je inspireren door de verhalen van Ecokerk.
Hoe ga jij om met milieu binnen je gezin, in de jeugdbeweging, op school of op het werk? Deel hieronder.