‘Er blijven altijd vragen over’
Fysicus An Depuydt verbindt wetenschap en geloof op familiedag in Leuven
Het verstand zit stevig aan het stuur op de levensweg van An Depuydt (47) uit Mechelen, licentiaat natuurkunde, doctor in de fysica en houder van een baccalaureaat in de filosofie. Het zijn op zijn zachts gezegd vakbekwame geloofsbrieven die de leerkracht fysica aan het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver kan voorleggen. Depuydt zoekt nu eenmaal graag voor alles een degelijke en onderbouwde verklaring. U kent het wel, spijkerharde bewijzen, anders kan het niet.
„Ik denk graag na”, zegt An Depuydt. Godsgeloof wuifde ze dan ook jarenlang weg als een fabeltje. Tot ze vijf jaar geleden vanuit een persoonlijke zoektocht begon met meditatie en iets ontdekte dat ons allen verbindt en terzelfder tijd overstijgt. „We hebben allemaal een stukje God in ons”, zegt ze. „Ik kan geen wetenschappelijke methode toepassen op die geloofservaring, maar mediteren is wel een efficiënte manier om je ego af te bouwen.”
Op 10 februari vindt in Leuven een familiedag plaats van Gezinspastoraal Antwerpen, van CCV Vlaams-Brabant en Mechelen en van Gezinspastoraal Hasselt. Het betreft een begeleide tocht voor onder meer gezinnen, jongerengroepen en grootouders met kleinkinderen door ‘de stad van de wetenschap’ met als thema Het DNA van God. Deelnemers ontmoeten onderweg zes wetenschappers die telkens op bijzondere plekken hun verhaal vertellen: een sterrenkundige over de wetten van het heelal, een theoloog over mysterieuze klokken, een geneticus over genetisch bepaalde eigenschappen. Een farmaceutische wetenschapper en een dokter vertellen over hoe hun engagement meer is dan een keuze. Fysicus An Depuydt ten slotte zal er aan de hand van een experiment [node:field_streamers:0] wetenschap en geloof met elkaar verbinden.
„Geloof en wetenschap, ik voer er graag gesprekken over, ook met mijn leerlingen”, zegt An Depuydt. „Zij zien immers ook het opvallende kruisje om mijn hals. Het scheppingsverhaal bijvoorbeeld is iets wat leeft bij jongeren. Als fysicus geloof ik steevast in de oerknaltheorie, maar in tegenstelling tot het scheppingsverhaal uit de Bijbel vertelt die theorie niets over de zin van het leven en het menselijke bestaan. Mensen menen dat exacte wetenschap absoluut is en tijdloos, en dat het op alles een antwoord geeft. Dat klopt niet. Ik ben me bewust van de relativiteit van de theorieën en de beperkingen van de onderzoeken. We willen altijd maar op zoek gaan naar een verklaring, en pas op, ik kan daarvan genieten, maar er blijven altijd vragen over door de beperking van ons verstand. Daardoor blijft de werkelijkheid ons wellicht altijd een paar stappen voor. Op dat punt kom ik uit bij God. Ik ervaar daarbij alvast geen conflict met mijn vakgebied. Het wetenschappelijke beeld lijkt voor velen, beslist bij jongeren, behoorlijk helder en begrijpelijk: de wereld hangt samen door toevalligheden. Zodra je echter over God spreekt, duiken er confronterende en vervelende vragen op en dat is moeilijker. Ik vergelijk het graag met kunst. Als je door het kunstwerk een inkijk krijgt in het diepst menselijke van de kunstenaar, zodanig dat het je ontroert, dan is het goede kunst. Voor mij is de band met God dezelfde. Vanaf het moment dat je het rationele naast het emotionele plaatst om iets te leren over het leven met al zijn beperkingen, pas dan kun je geloven. Je moet evenwel de kans krijgen om die fijngevoeligheid te ontwikkelen.”
De familiedag in Leuven vindt plaats op 10 februari 2019 van 13.30 tot 17 uur. Deelnameprijs: 5 euro voor een volwassene, kinderen tot twaalf jaar gratis. Inschrijven is vereist bij greet.denolf@ccv.be. Meer bij Karolien Helsen via 0472 24 38 18.