Boekenprijs voor John Dickson en Réginald Moreels
Beste christelijke boek 2023: ‘Schurken en Heiligen’ van John Dickson
De Prijs voor het Christelijke boek 2023 gaat naar John Dickson voor zijn boek Schurken en Heiligen, een uitgave van KokBoekencentrum. In het boek stelt de auteur zich de vraag ‘Is de wereld beter af zonder het christendom?’ Historicus John Dickson brengt ‘een onverbloemde kijk op 2000 jaar christelijke geschiedenis. ‘Van de kruistochten en de inquisitie tot het racisme en misbruik In de huidige Kerk. Dickson laat op treffende wijze zien waarom het christendom toen en daar ontspoorde. Hij laat ook de vele goede momenten zien waarop de Kerk in overeenstemming was met de leer van Jezus. Dit boek biedt een zeer genuanceerd antwoord op de vraag in hoeverre het christendom is geslaagd in zijn missie om Christus na te volgen.’
In de verantwoording van haar keuze stelt de jury: ‘Het is een bijzonder goed geschreven boek, erudiet en toegankelijk. Een voorbeeld van goede apologetiek, een genuanceerde ode aan het christendom als onvervangbare bijdrage aan humanisme.
De auteur heeft oog voor de complexiteit van de geschiedenis van het christendom.
Zijn visie op hoe de essentiële uitgangspunten van vijandsliefde en het beeld van God doorwerken in de geschiedenis, is voor christenen een opsteker.’
Beste spirituele boek 2023: ‘Engageer u’ van Réginald Moreels
De Prijs voor het Spirituele boek 2023 gaat naar Réginald Moreels voor zijn boek Engageer u, een uitgave van Halewijn. In dit boekje van 63 pagina 's, dat de auteur zelf een pamflet noemt en een warme oproep, beschrijft Réginald Moreels de antwoorden op de vraag vanwaar zijn inzet en volgehouden engagement, voor artsen Zonder grenzen onder meer, vandaan komt. Wat drijft de auteur, wat zijn de motieven en hoe kan dit engagement betekenis hebben voor het engagement van Iedereen. De toon van het boek is de toon van een oproep.
In haar beoordeling haalt de jury diverse motieven aan om Moreels' boek te lezen. ‘Hier is een gedreven man aan het woord die de motieven en betekenis onder woorden brengt van zijn eigen verhaal, vanuit zijn persoonlijke levenskeuzes. Radicale keuzes. In tegenstelling tot wat men zou verwachten, is dit geen ego-document.
Het geheel is allerminst opgebouwd vanuit de ik-persoon maar behandelt en bepleit inzet en altruïsme.
Het boek is voor iedereen die zich dienstbaar wil stellen voor de mens en de wereld een bruikbare, boeiende bundel overwegingen, motieven en argumenten.’
Zelf noemde Réginald Moreels in een interview in Kerk&Leven zijn publicatie meer een pamflet dan een boek. 'Ideaal voor op de trein tussen Oostende en Gent', zegt de auteur. Het boekje is eerst en vooral een warme oproep aan de lezer, maar het geeft ook een inkijk in Moreels’ eigen engagement als chirurg in oorlogsgebieden, onder meer voor Artsen zonder Grenzen, waarvan hij de Belgische tak oprichtte.
Publieksprijs voor ‘Levenslessen’ van Nikolaas Sintobin
Via een online stemming kon het publiek uit de lijst van acht genomineerde werken een publieksprijs toekennen. De winnaar werd Nicolaas Sintobin met zijn boek Levenslessen, een uitgave van Lannoo/KokBoekencentrum. In Levenslessen grijpt jezuïet Nikolaas Sintobin terug op oude wijsheden om het leven in bloei te zetten. De jezuïet, die in Amsterdam woont, laat zien hoe je meer gaat bloeien in het leven aan de hand van twintig levenslessen: geduld, twijfel, vertrouwen, danken, stilte, trots, veerkracht, liefde, vrijheid en meer. Het leven is een goed verpakt geschenk. De kunst is steeds dieper door te dringen in de eindeloze mogelijkheden die het biedt. Deze verrassende wijsheid is een betrouwbare richtingwijzer naar een vreugdevol leven.
De jury selecteerde die werken uit 41 boeken, ingestuurd door 10 uitgevers. De andere genomineerden van de jury waren: Emmanuel Van Lierde, Paus Franciscus van uitgeverij Davidsfonds; Herman De Dijn, Het Rooms-Katholicisme. Een ongelooflijke godsdienst van Halewijn; Tomas Halik, De namiddag van het christendom van KokBoekencentrum; Sander Herremans, De gelovige atheïst, van Davidsfonds en Joan Chittister, Het monastieke hart van Halewijn.
Het aantal inzendingen bewijst dat de uitgevers in deze nichemarkt zeer actief zijn. Niettemin vragen deze boeken van de uitgevers een bijzondere aandacht en inspanning. Precies deze aandacht en inspanning wil Medianetwerk Plus ondersteunen.
De jury bestond dit jaar uit Rik Torfs, ererector KU Leuven – voorzitter, Mieke Van Hecke, eredirecteur-generaal Katholiek Onderwijs Vlaanderen – vicevoorzitter, Ilse Cornu, theologe en ethica, prof. Yvonne Denier, filosoof en ethicus, prof. Dirk De Wachter, psychiater, Peter Malfliet, woordvoerder bisdom Gent, Rik Van Cauwelaert, journalist-columnist en Jan Boulogne, secretaris van de jury.
De prijzen worden overhandigd op vrijdag 8 december 2023 (om 16 uur, in de Faculty Club in Leuven.) Réginald Moreels kan helaas niet aanwezig zijn wegens een humanitaire missie in Congo. Hij krijgt de prijs later overhandigd.
Meer info op www.prijsreligieuzespiritueleboek.be