Het Buenos Aires van paus Franciscus: 6 hotspots
A. Geboortehuis in Flores
Jorge Bergoglio groeide op in Flores, een wijk in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. In het begin van de 20ste eeuw moedigde de Argentijnse regering arbeidsmigratie uit Italië aan en zo trokken ook de ouders van de paus weg uit hun geboortestreek in Piemonte. Italiaanse invloeden zijn nog altijd te merken aan de architectuur. Zo vind je smeedijzerwerk aan de balkons van statige gebouwen.
Hier trouwde Mario Bergoglio met Regina Silvio en kreeg 5 kinderen, van wie de oudste de naam Jorge Mario kreeg. Een grote, ronde plaat op het trottoir (foto), niet ver van het ouderlijk huis, herinnert aan de pausverkiezing van deze Italiaans-Argentijnse migrantenzoon.
B. San Lorenzo voetbalploeg
Bezoek de school waar paus Franciscus’ favoriete voetbalploeg werd opgericht: San Lorenzo. Zelf had de kleine Jorge er waarschijnlijk ook graag school gelopen, maar dat was voor hem niet weggelegd.
C. San Josékerk
In de San Josékerk voelde de jonge Bergoglio tijdens een biechtgesprek de roeping om jezuïet te worden.
D. Carolus Borromeüs en Maria Hulp der Christenen
Ook de Kleine Basiliek van de Heilige Carolus Borromeüs en Maria Hulp der Christenen is een bezoekje waard. Hier huwden de ouders van de huidige paus en werd Jorge zelf gedoopt. De overdadig met goud belegde doopvont wist ongetwijfeld welke grote gast hij mocht ontvangen.
E. Colegio del Salvador in Almagro
Na zijn opleiding aan het college in Almagro, besloot Jorge Bergoglio zijn roeping te volgen als jezuïet. Zoals we leren in de Netflix-film The two Popes, werd hij al vroeg provinciale overste, en dan nog wel tijdens de moeilijke periode van de ‘vuile oorlog’, die duurde tot 1983 en het leven kostte aan 30.000 mensen, onder wie ook vele priesters.
F. Metropolitane kathedraal
Voor onze laatste stop maken we een grote sprong in de geschiedenis. De voormalige provinciaal belandt in de anonimiteit in Cordoba. Het is een periode van bezinning en herbronning voor Jorge Bergoglio. Tot hij in 1992 terugkomt naar Buenos Aires, als bisschop en later aartsbisschop. Hij bezoekt regelmatig de achterbuurten en neemt het op voor mensen aan de rand.
Als aartsbisschop en kardinaal is de metropolitane kathedraal van Buenos Aires Bergoglio’s ‘hoofdkwartier’. Deze monumentale kerk is een toeristische trekpleister van formaat. Er is een museum gewijd aan paus Franciscus in ondergebracht. En in de linkervleugel van de kerk vind je de ‘Christus van de Goede Liefde’, ook wel de ‘Christus van voetballers’ genoemd. Het beeld werd in 1979 geschonken door stervoetballers Héctor Scotta en Daniel Bertoni. Als doorgewinterde voetbalsupporter heeft paus Franciscus daar uiteraard niets op tegen!