Caritas vraagt aandacht voor ‘dodelijkste conflict van de 21ste eeuw’
Caritas International vraagt deze maand aandacht voor de humanitaire ramp die zich momenteel afspeelt in Tigray, in het noorden van Ethiopië. De situatie daar krijgt nauwelijks aandacht door de aanhoudende gewelddadige conflicten in Oekraïne en Israël/Palestina. In Tigray gaat het om de gevolgen van een recente oorlog.
De oorlog begon op 4 november 2020 in de Tigray-regio in Ethiopië, tussen strijders van het Tigrese Bevrijdingsfront (TPLF) en het Ethiopische leger. Tijdens het conflict kwamen 600.000 burgers om het leven. Executies, verdrijvingen en systematische verkrachtingen werden uitvoerig gedocumenteerd. In november 2022 kwam er een vredesakkoord tot stand. Maar de mensen die het overleefden, hebben niets meer.
Mark Breusers, expert voor de regio bij Caritas International, legt ons de achtergronden uit van de crisis. Hij merkt op er diverse redenen zijn voor de humanitaire crisis in Tigray.
‘Honderdduizenden mensen raakten ontheemd. We schatten dat er zo’n twee miljoen binnenlanders op drift waren. Een miljoen van hen is ondertussen teruggekeerd. Eritrese militairen bezetten dan weer een deel van het gebied. De oorlog was ongemeen wreed en we gaan ervan uit dat dit tot nu het dodelijkste conflict van de 21ste eeuw was. Honger werd gebruikt als wapen, humanitaire hulp werd de inwoners onthouden, akkers werden niet ingezaaid, de mensen waren te verzwakt om opnieuw genoeg voedsel te telen. Daar kwam in 2020 nog een grote sprinkhanenplaag bij.”
Ethiopië is een politiek instabiel land waar een regimewissel plaatsvond en in plaats van een federaal systeem een centraliserende politiek wordt gevoerd. Nagenoeg alle inwoners behoren tot de Ethiopisch-orthodoxe Tewahedo-kerk. Al lang waarschuwen onderzoekers en andere waarnemers voor een totale crisis in heel Oost-Afrika.
(Lees verder onder de foto)
Breusers: ‘Wellicht wordt Zuid-Soedan het volgende land met een humanitaire crisis. De hele regio is al lang, sinds de jaren 1980, instabiel. Ethiopië en Eritrea kan je vergelijken met het verhaal van Kaïn en Abel. Egypte is erg bekommerd om het water van de Nijl. Veel factoren blijven ondoorzichtig, zoals bijvoorbeeld de rol van Amerikaanse evangelische protestanten.’
Caritas International is in Ethiopië al aanwezig sinds de hongersnood van 1984. Na de uitwerking van een plan voor noodhulp lanceerde de organisatie er projecten met het oog op duurzame ontwikkeling. Het werk van Caritas International situeert zich vooral in rurale gebieden en zones die kwetsbaar zijn voor de klimaatopwarming. Er lopen projecten in verschillende regio’s, zoals het aanpassen van landbouwtechnieken om te strijden tegen de klimaatopwarming, het aanplanten van fruitbomen om inkomsten te creëren voor kwetsbare families, groepen die vrouwen in staat stellen om elkaar te steunen, beter sanitair en een betere toegang tot drinkwater… Om de honger te bestrijden, koopt en verdeelt Caritas International onder meer Famix. Dat is een poeder van maïs en soja, verrijkt met vitamines en mineralen. Famix is een goed alternatief om baby’s, kleine kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die de borst geven te voeden.
Mark Breusers: ‘Om de ernstige noden te lenigen in Tigray verdeelden we ook cash die de mensen zelf kunnen besteden. Heropbouw gaat ook over meer dan alleen ontwikkeling. Het is de bedoeling om de bevolking weerbaarder te maken. Maar de noden zijn te groot…’