Chef-kok wordt priester en verkondigt smaak van geloof op tv
Priester Jamie Gigantiello verloochent zijn Italiaanse wortels niet. In zijn keuken worden 3 ingrediënten samengebracht: lekker eten, familie en geloof. Jarenlang hostte hij als priester een kookshow op een digitaal tv-kanaal onder de titel Breaking Bread. Met bekende gasten praatte hij dan over hun werk en drijfveren, over tradities en een geloof dat zo gewoon is als een keukenschort.
Lees verder onder de aflevering met oud-senator Marty Golden uit New York, een oude vriend van de priester-kok.
Jamie Gigantiello is pastoor in Williamsburg in New York en verantwoordelijk voor het sociaal werk van het bisdom Brooklyn. Hoewel zijn bordje goed gevuld is met allerhande taken, werkt hij volop aan een nieuwe reeks van Breaking Bread, met 14 afleveringen.
De kookshow heeft een niet onbelangrijke pastorale oproep: ‘Voer de familietafel terug in.’
‘Laat niet toe dat de kinderen van tafel lopen en achter een scherm gaan zitten’, zo pleit Gigantiello. ‘De familietafel is dé plek om tot gesprek te komen en een hechte familie te vormen.’
Tot die familie rekent de priester ook daklozen en minderbedeelden, met wie hij graag ‘het brood breekt’.
Opbrengst gaat naar daklozen
Zelf groeide hij op in Long Island City, New York. Het leven speelde zich af rond de kookpotten. ‘Mijn moeder kookte, mijn vader kookte en we hielden van eten’, zegt hij. Een baantje na school bij een cateraar maakte dat hij koos voor een opleiding aan het prestigieuze Culinary Institute of America in Hyde Park. In 1990 verruilde hij alsnog de potten en pannen voor een andere roeping, die hij al heel vroeg had ervaren maar waarvoor hij nu pas zwichtte: de roeping tot een pastoraal leven als priester.
Gigantiello vindt nog steeds niets fijner dan vrienden en familie bijeenbrengen om van elkaars gezelschap te genieten bij een bord verse pasta. Ooit moest er dan ook een kookboek van komen, en dat is er nu: Breaking Bread with Monsignor Jaime: From Feeding the Body to Feeding the Soul (49,90 $, Amazon). De opbrengst van het boek gaat naar de diaconieprojecten van het bisdom, waaronder maaltijden voor daklozen.
In het kookboek staan recepten als appel-ricottapannenkoeken of fusilli met worst en kool. Amerikaanse invloeden zijn overduidelijk de Italiaanse keuken binnengedrongen. Maar zijn favoriet is gnocchi, de vaste pastabolletjes. ‘Die brengen me terug naar mijn kindertijd.’