‘Ons gemeenschappelijke huis’: de paus over ecologie [Boek van de maand]
Bijna tien jaar geleden verscheen de encycliek Laudato Si’ (Italiaans voor ‘Wees geprezen’ of ‘Geprezen zijt Gij’) van paus Franciscus. Het document is een ijkpunt in het katholieke denken over de ecologische crisis. De zorg voor de schepping is een verantwoordelijkheid die wij allen delen, stelt de paus, en daarmee lijkt hij de basis te leggen voor een eco-sociale verzorgingsstaat. Ecologie is onlosmakelijk verbonden met de sociale noden van mensen.
Volgens de bekende Vlaamse auteur David Van Reybrouck is het wellicht de belangrijkste katholieke tekst sinds een eeuw. ‘Zo’n fundamenteel verhaal, daar lijkt in de Europese politiek vandaag geen plaats meer voor’, schrijft hij.
In oktober 2023 kwam de exhortatie Laudate Deum (Latijn voor ‘Loof God’) uit, waarin klimaatontkenning wordt veroordeeld en de paus aanzet tot sterkere klimaatmaatregelen.
Beide spraakmakende teksten zijn nu voor het eerst samengebracht in boekvorm, in het Nederlands, en het was dan ook geen toeval dat ze centraal stonden tijdens het recente pausbezoek. ‘Ze vormen slechts eerste voorzichtige stapjes waarvoor we dankbaar zijn maar die tot meer uitnodigen’, schrijft jezuïet Jacques Haers in het nawoord. Een duurzame toekomst vraagt internationale samenwerking, zeg maar synodaliteit. (EDS)