Chiro Aartrijke wint Klik & Win 2020
De handen in de lucht, de knieën opgetrokken, een been vooruit, een lach op het gezicht, een blik op de toekomst. Valt er eentje in de gracht? Dat vertelt de foto niet. Wel dat ze er vol overtuiging en boordevol enthousiasme samen invliegen. Met deze foto won Chiro Aartrijke de wedstrijd Klik & Win die Kerk & Leven elk jaar voor jeugdbewegingen organiseert.
Alsof ze net als Aladdin door de ringgeest werden teruggeflitst naar het paleis van de prinses, zo scheerden de kinderen van de Speelclub van Chiro Aartrijke door de lucht tijdens hun zomerkamp in het teken van het sprookje van de kleermakerszoon en zijn wonderlamp. „Ja hoor,” reageert hun leidster Lara Vandekerckhove (17) lachend, „ze kwamen allen wat verderop behouden terecht op de grond.”
De prijs, een prachtige reflexcamera van sponsor Canon, is de kers op de taart van een onwezenlijk Chirojaar dat abrupt werd onderbroken door COVID-19, digitaal ging, maar als bij wonder prachtig eindigde met een geslaagd kamp. „Lange tijd was het onzeker of het zomerkamp zou mogen plaatsvinden”, blikt Sarah Van de Voorde (20) van de groepsleiding van Chiro Aartrijke terug.
De tienjarige Jore Acke sprong niet enkel op de foto een gat in de lucht, maar ook toen hij hoorde dat het kamp toch kon doorgaan. „Ik was bang dat we niet op kamp zouden kunnen vertrekken”, vertelt hij. „In het voorjaar konden we al niet naar de Chiro wegens corona. Na een tijd had ik al mijn strips zo vaak gelezen dat ik ze uit het hoofd kende. Ik miste mijn vrienden en de leuke spelletjes.” Gelukkig wreef Aladdin eens over zijn lamp en kon Chiro Aartrijke op kamp? „Ja,” lacht Jore Acke, „dat moet het zijn geweest. Ik kende het sprookje niet, maar vond het een tof kampthema.” De bivak verliep anders dan anders, maar veel last had Jore Acke niet van de coronamaatregelen. „We deden allerlei opdrachten met Aladdin: munten tellen, lampen zoeken, een gekke spreuk van buiten leren… Het was een superleuke tijd.”
En dat merk je op de vele kampfoto’s die Chiro Aartrijke op Facebook postte. „Een oud-leidster volgde een cursus fotografie en maakt prachtige foto’s”, legt Sarah Van de Voorde uit, „We tellen nog meer begenadigde fotografen onder onze leden. Dat is fijn, want foto’s zijn geweldige herinneringen. De laatste zes jaar maken we een filmpje van ons kamp. Zo kunnen ouders ook meegenieten.”
Met het uitbreken van de coronapandemie viel de Chirowerking abrupt stil. „De eerste week was het ondergaan”, blikt Sarah Van de Voorde terug. „We vergaderden digitaal en startten meteen een online Chirowerking op via Facebook. We dachten opdrachten uit die de leden met ons konden meespelen, zoals een quiz of een Cluedotocht in het dorp.” Tijdens de paasvakantie ligt de Chirowerking normaal stil. Het voorbije jaar stak Chiro Aartrijke evenwel een tandje bij. „We wisten dat vele kinderen zich verveelden ‘in hun kot’”, legt Lara Vandekerckhove uit. „Dus knutselden we een puzzelboek in elkaar.”
In februari had de leiding al de taakverdeling voor de zomerbivak uitgedacht, net vóór de lockdown. „De taken konden we behouden,” blikt Van de Voorde terug, „maar voor het overige moesten we het hele kampschema herzien, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, om alles coronaproof te laten verlopen. Het waren lange vergaderingen.”
„Gelukkig had de bivak plaats in eigen [node:field_streamers:0] land en beschikten we over een terrein en gebouw dat groot genoeg was om iedereen op een veilige afstand van elkaar onder te brengen”, legt Sarah Vandekerckhove uit. „Alle takken trekken steeds naar dezelfde plaats, alleen at elke afdeling nu in een eigen eetzaal en was er minder onderling contact. Voor de ouders werkten we een draaiboek uit met uitgebreide informatie, waarin ze antwoord vonden op hun vragen. Dat stelde hen gerust.”
Vandaag lopen de inschrijvingen voor het nieuwe werkjaar snel binnen. „Dat zijn er opmerkelijk veel”, zegt Sarah Van de Voorde. „Mogelijk is dat een effect van de voorbije lockdown, waarbij kinderen zo lang ‘in hun kot’ moesten blijven. Nu hebben ze echt nood aan contact met leeftijdgenoten en leuke spelletjes.” En dat vind je in de jeugdbeweging, vinden Sarah Van de Voorde en Lara Vandekerckhove, die zelf al lid zijn van jongs af aan en het vanzelfsprekend vonden om leidster te worden. „Ik put ongelofelijk veel voldoening uit het bedenken van spelletjes en het plezier dat je kinderen zo bezorgt”, vertelt Van de Voorde. „Je leert ook zelf ontzettend veel bij”, vult Vandekerckhove aan. „En je maakt vrienden voor het leven.”