Commentaar bijbellezing 15/12 - ‘Wat moeten wij doen?’ - Valérie Kabergs
Evangelie: Lucas 3, 10-18 — ‘Hij zal u dopen met de heilige Geest en met vuur’
In die tijd stelden de mensen Johannes de vraag: ‘Wat moeten wij doen?’ Johannes gaf hun ten antwoord: ‘Wie dubbele kleding heeft, laat hij delen met wie niets heeft, en wie voedsel heeft, laat hij hetzelfde doen.’ Er kwamen ook tollenaars om gedoopt te worden en ze vroegen hem: ‘Meester, wat moeten wij doen?’ Hij zei hun: ‘Niet méér vragen dan voor u is vastgesteld.’ Ook soldaten ondervroegen hem: En wij, wat moeten wij doen?’ Hij antwoordde: ‘Niemand uitplunderen, niemand iets afpersen, maar tevreden zijn met uw soldij.’ Omdat het volk vol verwachting was en iedereen zich aangaande Johannes de vraag stelde of hij niet de Messias zou zijn, gaf Johannes aan allen het antwoord: ‘Ik doop u met water, maar er komt iemand die sterker is dan ik; ik ben niet waardig de riem van zijn sandalen los te maken. Hij zal u dopen met de heilige Geest en met vuur. De wan heeft Hij in zijn hand om zijn dorsvloer grondig te zuiveren en zijn tarwe te verzamelen in zijn schuur, maar het kaf zal Hij verbranden in onblusbaar vuur.’ Zo en met nog vele andere vermaningen verkondigde Johannes aan het volk de Blijde Boodschap.
Commentaar Valérie Kabergs: ‘Wat moeten wij doen?’
De laatste tijd zit mijn dochtertje in een fase dat ze niet zo goed weet waarmee ze kan spelen. Ze komt het dan aan mij vragen. Maar wanneer ik probeer te helpen door een aantal keuzemogelijkheden op te sommen, geraakt ze soms nog meer gefrustreerd. ‘Ik weet helemaal niet wat ik moet kiezen’, roept ze dan uit.
In een wereld met oneindig veel mogelijkheden leeft meer dan ooit verlangen naar eenduidigheid
Ook in het evangelie komen mensen naar Johannes de Doper toe met de vraag wat ze moeten doen. Zowel aan de tollenaars, soldaten als aan andere anonieme mensen kan hij een heel duidelijk antwoord geven. Over de reacties op dat antwoord vertelt de tekst niets. Maar het lijkt erop dat ze bereid zijn het te doen, want ze verwachten verlossing van Johannes en denken dat hij de beloofde messias is.
Hoewel Johannes hen in dat laatste teleur moet stellen, zitten de mensen wel op het goede spoor. Het doopsel van Johannes blijkt immers een voorbode op de komst van de échte messias. En ook voor deze Verlosser is het heel erg duidelijk wat wel en niet door de beugel kan als je Hem wil volgen. De scherpe woorden lijken het toenmalige publiek van Johannes niet af te schrikken. Misschien net omdat er zoveel duidelijkheid in doorklinkt?
In een wereld die oneindig veel mogelijkheden biedt, leeft er meer dan ooit verlangen naar eenduidigheid. Toch blijft het heel belangrijk om net in de omgang met meerduidigheid begeleid te worden. En dat had Johannes al begrepen, want hoewel ieder met dezelfde vraag bij hem kwam, kreeg elk een antwoord op maat.
Valérie Kabergs is redactrice bij Otheo en Bijbelblogster.