Dilbeek viert 150 jaar Sint-Alenakapel dankzij oud-Chiroleden
De Sint-Alenakapel ligt in hartje Dilbeek en maakt deel uit van veel jeugdherinneringen van Jan Margot. Samen met enkele andere oud-Chiroleden beet hij zich vast in de opwaardering van dit bijzondere stukje erfgoed.
De kapel werd gebouwd in 1872, legt Margot uit, precies 150 jaar geleden. Waarschijnlijk werd ze gebouwd ter vervanging van een oudere kapel. In 1956 werd een heus Alenaspel opgevoerd aan de vijver. Jarenlang trok half juni, op het naamfeest van de Heilige Alena, een processie van de Sint-Ambrosiuskerk naar de Alenakapel.
Tekst gaat verder onder de video met beelden van de processie in 1965.
In 1979 werd de kapel gerestaureerd door vrijwilligers, onder wie Jan Margot zelf. In 1987 werden kapel én dreef beschermd als dorpsgezicht en kreeg de plek de naam Alenaborre. De dreef werd verkeersvrij gemaakt in 2013, waardoor er nu echt een rustgevende sfeer hangt, vlakbij het centrum van Dilbeek.
Vorig jaar gaf het gemeentebestuur de toelating aan de kerkfabriek van Sint-Ambrosius om de kapel te laten herstellen. Ook de bron aan de achterzijde, waaraan bedevaarders met oog- of tandproblemen zich sinds mensenheugenis laven om heling te vinden, werd opgeknapt.
Sint-Alena
Sint-Alena is de patroonheilige van Dilbeek. Verschillende plaatsen in de omgeving verwijzen naar haar geschiedenis. De legende vertelt dat deze jonkvrouw, dochter van een plaatselijke koning in de 7de eeuw, gedood werd door soldaten van haar vader toen ze ‘s nachts naar een kerk in Vorst trok uit interesse voor het christelijk geloof. Ze klampte zich vast aan een boom, haar arm werd afgehakt en ze overleed. Op haar graf – de plek van de kapel – vonden volgens de overlevering talrijke wonderen plaats.
Feestprogramma Sint-Alena 150 jaar
- Zaterdag 18 juni om 17 uur: Gebedsviering en receptie bij de herinwijding van de Sint-Alenakapel (Alenaborre, parkeren op parking RC in Kaudenaarde). Bij regen vindt de viering plaats in de Sint-Ambrosiuskerk.
- Van 17 juni tot 31 augustus: tentoonstelling in de Sint-Ambrosiuskerk
- De bestaande Alenawandeling (4,5 km) voert langs het Alenabrugje naar de Alenatoren, de Sint-Ambrosiuskerk en andere plekken die naar de legende verwijzen. De wandelfolder is gratis verkrijgbaar in de kerk, de bib of het gemeentehuis. Je kan hem ook downloaden.