Driedaags Missiecongres zoekt manieren om geloof over te brengen
Het Missiecongres ontstond in 2015 op initiatief van Anuncio, een initiatief van een christelijk festival in Frankrijk, en in samenwerking met verschillende bewegingen en missionaire gemeenschappen (Alpha, Ain Karem, de Gemeenschap van Emmanuel en elk jaar nieuwe partners).
‘Vrij toevallig nam ik deel aan het missiecongres in Toulouse in 2021’, vertelt Elien Loobuyck. ‘Ik was geraakt door de vreugde, het enthousiasme, de duizenden gelovige jongeren uit verschillende katholieke groepen, de mooie getuigenissen en ontroerende wakes, de goede sprekers en input onder meer door het idee van de missionaire parochie met als spreker de Canadees James Mallon. In Frankrijk mobiliseert het congres tienduizenden mensen. Kon dat ook in België?’
De eerste editie kende in 2022 een duidelijke meerderheid Franstalige deelnemers. In totaal kwamen er 1.700 mensen naar de basiliek van Koekelberg.
Elien Loobuyck: ‘Ik hoop dat het mag groeien en meer en meer Vlamingen ook zullen deelnemen. Vorige editie was ik bijzonder geraakt door een rondetafelgesprek met de theologe Laetitia Calmeyn en Jean-Marc Potdevin over Kerk-zijn vandaag en hun hoopvolle visie en persoonlijke getuigenis.
Ook het samen zingen en bidden was heel sterk, met veel gelovige jongeren.
Vandaar de vraag om mee te werken aan het missiecongres in 2024 en meer in te zetten op tweetaligheid.’
(Lees verder onder de foto)
Het thema dit jaar luidt: Hoe het evangelie aanreiken in de huidige samenleving? Hoe kunnen we ons geloof uitdragen in België in 2024 en in onze huidige maatschappij? Men wil katholieken vanuit heel België verenigen, van alle achtergronden, alle gevoeligheden en alle generaties, zodat zij elkaar kunnen ontmoeten, ideeën uitwisselen, delen, zich vormen en elkaar inspireren. Het initiatief wordt georganiseerd door leken, vooral jongeren. Het concept bestaat uit workshops, conferenties, rondetafelgesprekken, Misvieringen, concerten, optredens, standendorp (van christelijke organisaties/groepen) en een gemeenschapsmaaltijd.
Nieuw zijn panelgesprekken onder meer over hoe getuigen in het dagelijks leven en hoe te communiceren over het geloof na de misbruikschandalen in de Kerk.
Straatevangelisatie
Het missiecongres plant ook straatevangelisatie.
‘Eerlijk, met straatevangelisatie had ik het vroeger ook moelijk’, zegt Elien Loobuyck. ‘Maar dat is veranderd na de ervaringen met initiatieven als Night Fever. Ik weet dat het wat tegen onze Vlaamse stijl is, maar zonder apostelen was het geloof niet verspreid geraakt en dus moeten ook wij de durf hebben. Eerste verkondiging is authenticiteit, eerst in daden, dan in woorden.
We mogen niet bang zijn om het geloof voor te stellen.
Op mijn achttiende vroeg een man me zomaar of ik gelovig was. Hij zei jaloers te zijn toen ik dat bevestigde. Dat raakte me, ik had een negatief antwoord verwacht. Sindsdien hoor ik dat vaker.’
• Alles over het missiecongres in Brussel van 15-16-17 maart 2024: www.missiecongresmission.be