‘Durf geloof aan te bieden’
Tim Van Nieuwenhove geeft gepassioneerd les godsdienst
Als taal- en letterkundige geeft hij al enkele jaren Nederlands en Engels aan Heilige Harten Secundair in zijn geboortestad Ninove. Intussen combineert Tim Van Nieuwenhove (33) zijn baan in het onderwijs met een deeltijdse aanstelling als parochievrijgestelde. Vorig schooljaar deed hij bovendien zijn eerste stappen als leerkracht godsdienst. Dat vak blijkt hem op het lijf geschreven. Toch pikte Van Nieuwenhove zijn nieuwe passie veeleer toevallig op, als student aan het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut (HDGI) in Gent.
– Waarom ging u studeren aan het HDGI?
Daar gaat een heus geloofsverhaal aan vooraf. Ik werd weliswaar gelovig opgevoed, maar zoals bij zo veel jongeren geraakte dat geloof na mijn vormsel ondergesneeuwd. In 2009 begon die sneeuw echter te dooien. Ik was toen 24 jaar, maar om de een of andere reden dacht ik plotseling terug aan een belofte die ik als jong kind aan God deed, maar niet was nagekomen.
– Dus ging u godsdienst studeren om het weer goed te maken?
Neen, maar ik kreeg wel zin om mijn belofte alsnog na te komen en begon te werken aan een cd met akoestische religieuze muziek, op maat van zinzoekers zoals ikzelf. Eigenlijk ben ik nog steeds bezig met dat project. Ik begon me te verdiepen in literatuur en trok geregeld naar een abdij of klooster. Met de paters en zusters voerde ik talloze boeiende gesprekken over geloof.
In 2015 kwam alles in een stroomversnelling. Ik meende dat ik meer inspanningen moest leveren en begon opnieuw vaker naar de kerk te gaan. Na wat zoeken vond ik hier in het centrum van Ninove een vaste stek.
– Kwam u via de parochie terecht bij het HDGI?
Ergens in een kerk zag ik een affiche van het HDGI hangen. Hun aanbod interesseerde me en in september 2015 vatte ik mijn eerste module aan. Op dat ogenblik wist ik echter helemaal nog niet dat je aan het HDGI ook een attest kunt behalen om godsdienst te mogen geven. Dat ontdekte ik pas toen ik tijdens de eerste lesdag in gesprek geraakte met een medecursist. Ik ging die lessen dan ook louter volgen om mijn eigen geloof te verdiepen.
– Voldeed de opleiding aan uw verwachtingen?
Beslist. Ik ben geen ochtendmens, maar ik stond met plezier zaterdagochtend op om naar de les te gaan. De passie waarmee de lesgevers hun cursus geven vind ik gewoon prachtig. Zo menselijk en persoonlijk. Wat een verschil met mijn studies aan de universiteit vroeger. Ook de cursisten zijn divers. Sommigen zijn overtuigd gelovig, anderen zijn zoekend. We hebben zelfs een ongelovige in de groep. Die mix maakt het best wel boeiend. Intussen overweeg ik zelfs om mijn studies voort te zetten aan de faculteit theologie in Leuven.
– U besloot uiteindelijk ook te gaan voor het attest godsdienstonderwijs. Bevalt uw nieuwe vakgebied u?
Het bevalt me enorm. Ik sta voor de klas omdat ik voor die jongeren iets wil betekenen. Ik wil mijn leerlingen iets meegeven. Dat kon ik voorheen al in mijn lessen Nederlands en Engels. Met het vak godsdienst kan ik het des te meer.
– Staan uw leerlingen open voor de boodschap die u brengt?
Elke klas is anders en geen twee lessen zien er hetzelfde uit, omdat ik de inhoud afstem op de groep die ik voor me heb. Over het algemeen merk ik dat jongeren nood hebben aan zingeving. Vakken als godsdienst afschaffen moeten we dan ook net niet doen. Integendeel. Bovendien zijn ze niet meer zo bezig met de schandalen die de Kerk achtervolgen. Ze staan open voor de boodschap, al is het onwennig. Dan is het onze taak als godsdienstleerkracht om het geloof te durven aanbieden. Wat ze niet aangeboden krijgen, kunnen ze ook niet kiezen.
– U aarzelt dus niet het geloof aan te bieden aan uw leerlingen?
Ik kom sterk uit voor mijn geloof tijdens de lessen. Godsdienst en katholieke identiteit gaan immers over meer dan sociale waarden alleen, hoe belangrijk die ook zijn. Dat doe ik niet door theologische theorieën te verkondigen, want daar hebben mijn leerlingen toch niks aan. Wel getuig ik van mijn eigen geloofservaringen. Ik organiseerde ook al een interreligieus gesprek en abdijdag. Bovendien zet ik mijn leerlingen ertoe aan zelf stil te staan bij wat ze aan de lessen hebben gehad. Het vak godsdienst bij mij is dan ook beslist geen inhoudsloos babbeluur. De beste leerkrachten zijn diegene die hun vak als het ware ademen. Wel, dat probeer ik dan ook te doen met het vak godsdienst, met vallen en opstaan.
Op zaterdag 5 mei organiseert de inspectie-begeleiding van het vak rooms-katholieke godsdienst in het bisdom Gent een infomoment voor zij-instromers. Deelnemers krijgen een overzicht van de manieren om een vereist bekwaamheidsbewijs voor het vak godsdienst te behalen. Welkom in het Sint-Baafshuis in Gent (Biezekapelstraat 2) van 10 tot 12 uur. U schrijft bij voorkeur in vóór 1 mei bij Veronique Malfrere via 0475 49 28 59 of veroniquemalfrere@me.com.