Eerst stapvoets en dan in galop
Hakendover op paasmaandag het decor voor internationale Paardenprocessie
Voor het eerst sinds haar erkenning als Immaterieel Cultureel Erfgoed gaat op paasmaandag 10 april de internationale paardenprocessie uit in Hakendover, bij Tienen. Afhankelijk van het weer zakken dan zo’n 20.000 pelgrims en toeschouwers – in 2022 volgens de politie 25.000 – af naar de derde grootste processie van het land waarin de stichtingslegende van de kerk van de Goddelijke Zaligmaker wordt uitgebeeld. Het Hakendovers processiecomité mag daarbij ook voor het eerst rekenen op financiële steun van het aartsbisdom Mechelen-Brussel.
Erfgoed
„De Paardenprocessie is dan ook ontstaan vanuit de Kerk en die christelijke traditie willen we in stand houden en doorgegeven aan onze toekomstige generaties”, zegt coördinator Johan Dewolfs. „Mensen komen op straat, durven te getuigen over hun christelijk geloof en betuigen hun eer aan de Goddelijke Zaligmaker. Dat verdient respect en mag zomaar niet verloren gaan. Dat de Paardenprocessie intussen ook erkend is als Immaterieel Cultureel Erfgoed helpt ons om de processie in binnen- en buitenland bekend te maken, maar de erkenning is evenzeer een stimulans om ons werkt voort te zetten. We dienden in het verleden al tot tweemaal toe een dossier in, maar de voorwaarden zijn bijzonder streng en de administratie is niet eenvoudig. Daarom lieten we ons nu begeleiden door erfgoedorganisaties, met succes. We merken ook dat almaar meer jongeren zich bewust zijn van cultureel erfgoed. Daardoor konden we ook geleidelijk aan het bestuur verjongen. De helft van de bestuursleden is ongeveer veertig jaar.”
Nederlanders
Maandagochtend zal er dus opnieuw heel wat bedrijvigheid zijn in het anders zo rustige Hakendover. Ruiters te paard, schuttersgilden, muziekverenigingen en figuranten maken zich dan klaar om het dorp [node:field_streamers:0] opnieuw voor één dag op de kaart te zetten.
„De Paardenprocessie wordt echt gedragen door onze dorpsgemeenschap”, zegt Johan Dewolfs. „De laatste dagen wordt er over niets anders meer gesproken. Over het weer, ja, maar dat begrijp ik ook wel. De Paardenprocessie is het hoogtepunt van het jaar. Ik denk dat er in elk Hakendovers gezin wel iemand op een of andere manier betrokken is. Bovendien komen mensen van heinde en ver afgezakt naar onze processie, die toch al meer dan dertien eeuwen uitgaat. Zo komen heel wat bedevaarders uit Nederland. Zij zijn vaak verenigd in broederschappen, die elk jaar Hakendover als bedevaartoord bezoeken. Aan het einde van de negentiende eeuw waren processies lange tijd verboden bij onze noorderburen. Sindsdien komen ze naar Hakendover en sluiten ze zich bij ons aan, omdat de kerk niet is toegewijd aan een heilige, maar aan Christus, de Goddelijke Zaligmaker zelf.”
Paardengalop
De processie wordt om tien uur voorafgegaan door een eucharistieviering waarin Marc Fierens, abt van de abdij van Averbode, celebreert. Vervolgens vertrekt een uur later de Paardenprocessie met het veertiende-eeuwse beeld van de Goddelijke Zaligmaker en dat van Onze-Lieve-Vrouw naar de Tiense Berg.
„Daar vindt dan de apotheose van de Hakendoverse Paardenprocessie plaats”, zegt Johan Dewolfs. „Na de zegening van de grond galopperen zowat tweehonderd ruiters te paard drie keer rond de bedevaar- ders op akkers die recentelijk werden ingezaaid. En sinds dit jaar doen we daar voor de jongsten ook een ponygalop bij. Zo houden we hen dicht bij het processiegebeuren. Om één uur ’s middags is er dan nog een slotceremonie in de kerk en daar- na barst het feest los. Bezoekers en figuranten trekken naar de kermis, de plaatselijke horeca en de diverse gelegenheidscafés.”
Meer op www.pp-h.be.