Eerste hulp bij smalltalk: 9 tips om niét over het weer te praten
De privé-taxidienst Uber introduceerde in de VS een ‘stiltemodus’. Als je een rit bestelt, kan je op je smartphone een optie aanvinken waardoor de chauffeur op voorhand weet dat je geen zin hebt in een praatje. Handig, maar zo werkt her natuurlijk niet in het echte leven. Er zijn genoeg situaties waarin je moeite hebt een gesprek te starten of gaande te houden met iemand die je niet of amper kent.
Zeker voor wie introvert is, zo leert onderzoek, is smalltalk een hele opgave.
Toch kan smalltalk ook nuttig zijn, schrijven Iris Posthouwer en Liz Luyben in hun boek Smalltalk survival (2019). ‘Smalltalk is als sociale smeerolie’, zeggen ze.‘Met smalltalk onderhoud je je relaties, maak je je meer benaderbaar en legt je de basis voor toekomstige, meer diepgaande gesprekken. Zonder smalltalk geen big talk.’
Maar hoe doe je dat? Hoe laveer je tussen ongemakkelijke stiltes en àl te voorspelbare vragen en antwoorden? 9 tips.
1. Zoek het niet te ver
Observeer je omgeving. Een simpele manier om smalltalk te starten of gaande te houden, is iets in je directe omgeving te benoemen. De muziek die speelt, het bedrijf waar je bent, een affiche aan de muur…
2. Vraag niet naar antwoorden, maar naar verhalen
Goed. Goed, en druk. Erg druk. Dat dreigen de antwoorden te zijn op jouw vraag: ‘Hoe gaat het?’ Stel dus open vragen. Vraag niet naar antwoorden, maar naar verhalen. Probeer je oprecht te interesseren in wat een ander vertelt en blijf luisteren. Er is ongetwijfeld een topic waar je kan op inpikken.
3. Weet waarover het gaat
Moet je naar een (bedrijfs)event, weet dan waarover het gaat. Het kan nooit kwaad om vooraf iets op te zoeken over het bedrijf, het product, enz. Zo ben je zinvolle(r) onderwerpen aansnijden en kan je makkelijker inpikken bij andere gesprekken.
4. Ga vroeg naar een receptie
Kom niet te laat op recepties waar je weinig mensen kent. Dan hebben zich al veel groepjes gevormd. Kom dus eerder te vroeg. Ook dan ontsnap je wellicht niet aan smalltalk, maar de binnenkomst van steeds nieuwe gasten zorgt voor nieuwe mogelijkheden en gespreksonderwerpen.
5. Leid het gesprek naar een ander onderwerp
Gaat jouw gesprekspartner helemaal op in zijn vakantieverhalen? Durf een vraag te stellen die wat afleidt van het onderwerp. Gaat het al uren over campings op Mallorca terwijl je kamperen verafschuwt, vraag dan naar wat je meer interesseert: de locale keuken bijvoorbeeld, of de mogelijkheden om er te sporten.
6. Durf iets persoonlijks te vertellen
Je kan natuurlijk altijd beginnen te klagen over weer of verkeer, maar durf gerust iets persoonlijkers vertellen: iets opvallend wat je die dag meemaakte, iets wat je op de radio hoorde en wat je trof… Het maakt je toegankelijker en wie weet ontspringt er een verrassend wederwoord.
7. De ARE-methode
Communicatie-experte Carol Fleming bedacht de ARE-methode, waarbij A staat voor Anchor (Aansluiting), R voor Reveal (Onthul) en E voor Encourage (Moedig aan).
- A: zoek naar iets dat jullie gemeen hebben. Dat kan iets heel simpels zijn: wat jullie aan het drinken zijn, een bandje dat muziek speelt…
- R: deel daarover iets persoonlijks met de ander
- E: moedig de ander aan om ook over zichzelf iets persoonlijks te vertellen.
8. De FORM-methode
Nog een methode! De letters staan voor een aantal algemene onderwerpen waarover je het altijd kunt hebben:
- F (Family): partners, kinderen, ouders…
- O (Occupation): werk, opleiding…
- R (Recreation): hobby’s, vrijetijd
- M (Motivation, maar ook soms Money): waar wil je nog op vakantie gaan, wat zijn je ambities…
De FORD-methode is een variante, waarbij de D staat voor Dreams (dromen).
9. Besef dat je niet de enige bent
Je bent bijlange niet de enige die moeite heeft met smalltalk. Misschien voelt de ander zich net zo ongemakkelijk, en stond hij/zij maar op zijn smartphone te staren om zich een houding te geven?
• Smalltalk survival, Liz Luyben en Iris Posthouwer, ambo|anthos, 2019