Elke week goed nieuws in 3-voud - 30 juni
#1 Tilburg eert ‘broodpater’ • Gerrit Poels verliet in 1968 het klooster en werd ‘missionaris van de straat’. Samen met zijn vrouw Angelique bracht hij zes pleegkinderen groot. Uit zijn gedachtegoed en levenswerk ontstonden baanbrekende initiatieven, zoals de Stichting BroodNodig Tilburg, waar vrijwilligers de bede ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ dagelijks waarmaken. De ‘broodpater’ is nu 93 en leeft teruggetrokken. Zijn pleegdochter Hülya zet zijn levenswerk verder.
Mijn pa heeft altijd een hekel aan voedselverspilling gehad, zegt Hülya. Hij deelde eten uit dat anders werd weggegooid en ging ’s nachts op pad om het brood rond te brengen. Tegenwoordig komen ruim 1.000 mensen twee- tot driemaal in de week naar BroodNodig om voedsel. We hopen dat we ooit niet meer nodig zijn, maar dat is een utopie, dat zal niet gebeuren. De grote vraag is of er over twintig jaar nog bakkers, slagers of groenteboeren zijn. Anders houdt het ook voor ons op. Zij bevoorraden ons, niet de grote multinationals. Klein blijven is onze kracht.
‘Pater Poels’ ontving van de gemeente Tilburg nu de gouden legpenning, de hoogste gemeentelijke onderscheiding voor inwoners die zich in zeer hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad.
Bron: Goed Nieuws Netwerk
#2 Babyborrel voor 2 uiltjes • Natuurpunt Ninove en de kerkraad van Pollare hielden een babyborrel voor de geboorte van twee uilskuikens in de kerktoren. Hoogtepunt van het feest was de zegening van de jongen door pastoor Alexander Vandaele. De kleine uiltjes kregen ook een ring om de vinger … eh, poot. Die maakt wetenschappelijk onderzoek door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen mogelijk. Nadien werden de jongen veilig teruggezet bij hun ouders in de nestkast.
#3 Succesvolle Opendeurdag Karmel Gent • De karmelieten in Gent kijken terug op een meer dan geslaagde Opendeurdag. Die trok ruim 1.500 bezoekers, onder wie heel wat gezinnen met kleine kinderen en jonge volwassenen. Het programma bood voor ieder wat wils: een dansvoorstelling in de tuin bij een kaasplank of koffie met taart, rondleidingen, minicolleges van 15 minuten over de spiritualiteit van de Karmel, een ‘meet&greet een karmeliet’... Omdat de rondleidingen door professionele gidsen in korte tijd volzet waren, besloten de karmelieten om ze ook tijdens de Gentse Feesten (15-24 juli) aan te bieden.
Nieuwsgierigheid was voor veel bezoekers de belangrijkste reden om de stap over de drempel te wagen, zegt Jan-Willem Wits, communicatie adviseur van de Vlaamse Karmel. Voor veel Gentenaars was de wereld achter de markante kloosterkerk aan de Burgstraat een mysterie. Ik kom iedere dag op de fiets door de Burgstraat, en dus langs het klooster, maar wist niet dat het hier zo prachtig was, zei een bezoekster.
Pater Paul De Bois: De geschiedenis van Gent kan niet verteld worden zonder stil te staan bij de kerken en kloosters die daar een grote stempel op hebben gedrukt.
Als huidige bewoners van het Karmelklooster weten we ons onderdeel van bijna vier eeuwen geschiedenis. Maar we willen meer zijn dan een site uit het verleden.
Juist op momenten als deze Opendeurdag laten we zien dat we een levende gemeenschap zijn en een vriendenband ambiëren met al onze stadsgenoten. Het is mooi dat zoveel mensen van die uitnodiging gebruik hebben gemaakt.
Bekijk het fotoverslag op de website van Karmel Gent.