Emotionele Grote Trek
Scoutsbedevaart vindt voor de 88ste maal plaats
Gepassioneerd vertelde Pitte Van Gils vorig jaar aan Kerk & leven over de Grote Trek, een scoutsevenement waarvan hij sinds jaar en dag de grote bezieler was. Zoals gewoonlijk zou hij een week na de bedevaart naar Scherpenheuvel met zijn vrouw op vakantie vertrekken. De bestemming was Noorwegen, waar zij enkele weken zouden rondtrekken om vervolgens tijdig terug te keren voor de Dodentocht in Bornem. Die zou hij echter niet meer meestappen, want op 7 juni overleed Pitte Van Gils onverwacht.
Heel even was er twijfel of de 88ste Grote Trek kon plaatsvinden, maar dat duurde niet lang. Erick De Cleyn, Van Gils’ rechterhand, neemt de fakkel over en staat dit jaar in voor de organisatie van de bedevaart. „Toen Pitte overleed, voelde ik de onweerstaanbare drang zijn werk voort te zetten”, zegt De Cleyn.
„Ik merkte al snel dat een van de oudste evenementen van en voor scouts nog steeds op veel sympathie kan rekenen bij jong en oud”, stelt Erick De Cleyn vast. „Ik contacteerde een tiental vaste deelnemers aan de bedevaart met de vraag of ze mee hun schouders wilden zetten onder het initiatief en maar liefst acht antwoordden positief. Misschien geen verrassing, want zo wordt een van de leuzen van de Grote Trek in de praktijk gebracht: ‘Drijf door.’”
Deze editie wordt een eerbetoon aan Pitte Van Gils. „Maar liefst 55 keer stapte hij de Grote Trek waarvan dertigmaal met de grote trom waarmee hij het ritme van de stappers aangaf”, zegt De Cleyn. „Een passende hulde is dan ook op zijn plaats. We lieten een badge maken met het logo van de Grote Trek en de geboorte- en sterfdatum van Pitte Van Gils. Zowel bij de start als op de traditionele stopplaatsen in Lier en in Aarschot houden we een minuut stilte. Na de tocht is er aan de koepelkapel in Scherpenheuvel een ingetogen slotmoment waarbij de Red Hackle Pipeband een afscheidslied zal spelen. We dragen dan een grote foto van Pitte op canvas de koepelkapel binnen.”
De Grote Trek maakt duidelijk dat een bedevaart ook jongeren nog steeds kan aanspreken. „Bij de start in Berchem zijn we met ongeveer 75 bedevaarders, maar gaandeweg groeit dat voort aan”, weet Erick De Cleyn. „Vooral vanaf Aarschot zien we het aantal stappers toenemen. In Scherpenheuvel kwamen we de vorige editie aan met vijfhonderd bedevaarders. Dat zijn wel niet meer de grote aantallen van de jaren 1970, toen tot drieduizend bedevaarders mee stapten.”
De Grote Trek ontstond in 1931 als een initiatief van de scouts van Sint-Jan Berchmans. Met vijftien vertrokken ze aan de Meir, maar bij een eerste halte in Mortsel-Oude God beslisten twaalf scouts naar huis terug te keren. De drie anderen zetten door en bereikten Scherpenheuvel. Het volgende jaar ondernamen dezelfde drie scouts dezelfde bedevaart. Nadat nog een jaar later de scouts van Brasschaat door hun leider warm werden gemaakt voor de wandeltocht, nam het aantal deelnemers gestaag toe en was de Grote Trek definitief gelanceerd.
De voorbije jaren is de band met de scouts minder innig geworden. Tot zijn verdriet stelde Pitte Van Gils vorig jaar vast dat er steeds minder actieve scouts meestapten en dat vooral de oude garde op post bleef. De scouts worden weliswaar nog steeds uitdrukkelijk uitgenodigd om deel te nemen, maar ook leden van andere jeugdbewegingen en iedere geïnteresseerde is uiteraard welkom. „Voor de lekkerbekken onder ons kan ik nog meegeven dat bakker Hendrickx uit Lier speciaal voor de 55ste editie een koek maakt met daarop het logo van de Grote Trek”, besluit Erick De Cleyn. (fc)