Expo kazerne Dossin: Auschwitz was méér dan vernietigingskamp
Beelden, kaarten en objecten tonen dat Interessengebiet Auschwitz veel meer was dan een kamp. Het was een nazi-imperium in volle opbouw, met Auschwitz als centrale metropool. Op een gedetailleerde luchtfoto is een hele nederzetting te zien, met spoorwegen, woonwijken, fabrieken, concentratie- en vernietigingskampen.
Het bedrijf IG Farben had er een gigantisch industrieel complex gebouwd, dat voor haar werking afhankelijk was van dwangarbeid. Een concentratiekamp voorzag gevangenen als ‘industriële grondstof’. Als we onze kampen niet met slaven vullen, dan zullen we niet voldoende geld hebben om nederzettingen te stichten die een Germaans volk de kans geven een waardig leven te leiden, zei Heinrich Himmler van de SS.
Foto’s nemen was verboden in Auschwitz. Toch bleven er twee fotoalbums bewaard die het leven van slachtoffers en daders tonen. Een akelig contrast. Terwijl de gevangenen voortdurend in levensbedreigende omstandigheden verkeerden, maakten de bewakers tijd voor ontspanning en plezier.
Vanuit de Dossinkazerne werden meer dan 25.000 Joden en Roma naar Auschwitz gedeporteerd. 75 jaar geleden werd het verzamelkamp in Mechelen bevrijd. Iets later, in januari 1945, gebeurde hetzelfde met Auschwitz. In dit herdenkingsjaar willen we dan ook het opmerkelijk gelaagde en vaak ongekende verhaal achter Auschwitz vertellen, zegt Christophe Busch, algemeen directeur van Kazerne Dossin en curator van de tentoonstelling. Die loopt van 24 oktober 2019 tot 25 juni 2020.