Feest ter ere van ijsheilige
Ommegang in Grimbergen toont leven van Sint-Servaas
In Grimbergen zijn de laatste voorbereidingen bezig voor de Sint-Servaasommegang van zondag 13 mei, Moederdag zowel als de feestdag van de heilige Servaas. De ommegang, die driejaarlijks plaatsvindt ter ere van ijsheilige Servatius, start om 11 uur aan de Sint-Servaasbasiliek van de norbertijnenabdij. „We hopen op tienduizend toeschouwers”, zegt Jaak Cauwenberghs, voorzitter van het Ommegangscomité.
Aanvankelijk waren er in de parochie Sint-Servaas drie processies: op Sacramentsdag, bij de kermis in september en bij de viering van de patroonheilige van de parochie op de zondag voor of na 13 mei. De processies verdwenen echter in de jaren zestig van vorige eeuw. Sinds 1976 is er opnieuw een Sint-Servaasommegang, aanvankelijk jaarlijks en nu dus driejaarlijks.
„In de ommegang visualiseren we twee thema’s: het leven van onze patroonheilige Sint-Servaas en het landelijke en alledaagse leven in Grimbergen”, zegt Jaak Cauwenberghs. „Sint-Servaas leefde in de vierde eeuw. Hij was bisschop in Tongeren, maar verplaatste later zijn zetel naar het Nederlandse Maastricht. Dat is meteen ook de oudste periode die we zullen uitbeelden.”
En de voorzitter vervolgt: „De ommegang telt dit jaar enkele nieuwe wagens. Op de laatste tonen we bijvoorbeeld, voor het eerst, Het wonder van Sint-Servaas. Wat dat concreet inhoudt, houden we als verrassing. We willen bovendien nog verfijnder werken en schenken bijzondere aandacht aan de kledij. Elk detail is daarbij belangrijk, alles moet historisch correct zijn. Tegenover de heilige en hoogwaardige figuren uit de geschiedenis plaatsen we dan het landelijke leven in Grimbergen. Tot enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog bepaalde immers de landbouw het uitzicht in onze dorpen.”
Voor die religieus-historische evocatie van de Grimbergse geschiedenis tekenen maar liefst achthonderd deelnemers. Het organiserend comité beseft echter dat het elk jaar moeilijker wordt om mensen daarvoor te engageren. „Toch leeft de ommegang hier echt, want het is ons dit jaar opnieuw gelukt, ondanks het verlengde Hemelvaartweekend”, zegt Jaak Cauwenberghs. „De deelnemers zijn vaak individuele personen die al meerdere keren mee stapten, meestal uit geloofsovertuiging. Uiteraard doen ook de verenigingen mee, jeugd- en muziekverenigingen en de kinderen van de Prinsenhofschool. We mogen opnieuw rekenen op paarden en ruiters uit twee maneges, want we zijn een paardenommegang. Ook nu weer zegent de pastoor de Brabantse trekpaarden en de stoeterijpaarden aan de Sint-Servaaskapel. Bij de paardenprocessie kwamen de landbouwers vroeger samen aan de kerk en lieten er hun paarden staan. De boeren stapten in de kerk drie keer rond de relikwie van Servaas en baden tot hun beschermheer.”
Het parcours van de ommegang is ongeveer drie kilometer lang en volgt nog altijd het oorspronkelijke processieparcours: van de historische dorpskern via de Sint-Servaas- en Dreefkapel opnieuw naar de basiliek aan het Kerkplein.
U vindt meer op de website www.sintservaasommegang.be.