'Getuigenis monniken Tibhirine relevant en actueel'
Het verhaal beroert, ook na twintig jaar, veel mensen, stelt Paul Delva, CD&V-fractievoorzitter in het Brusselse parlement vast. Ik wilde altijd al iets doen rond Tibhirine, om het in de actuele context te plaatsen. De vraag naar de wisselwerking tussen christendom en islam is actueler dan ooit. Samen met Vlaams parlementslid Ward Kennes (CD&V) en zijn Brusselse collega senator André du Bus de Warneffe (cdH) organiseert Delva op 21 mei een herdenking in Brussel.
Getuigenis van de monniken leeft voort
We willen de focus echt houden op Tibhirine, de monniken en hun testament, zegt Delva over de herdenking. We wilden geen te groots colloquium. We vertrekken vanuit de vraag: wat schiet er over van Tibhirine? Twintig jaar na de vreselijke feiten stellen we vast dat het getuigenis voortleeft. Bovendien blijft wat de monniken zelf schreven nog altijd actueel en relevant. Ze kozen ervoor als broeders tussen de moslims te leven, ten dienste van de mensen. Het was een vredevolle aanwezigheid. Christian de Chergé, prior van Tibhirine, heeft altijd geweigerd geweld te gebruiken of wapens toe te laten binnen de kloostermuren. Iedereen wist dat ze er onbeschermd waren.
Pertinente vragen
Delva wijst erop dat de moord op de zeven religieuzen geen alleenstaand feit is. Gewelddadige acties tegen katholieke priesters en religieuzen kwamen wel vaker voor. Tussen 1994 en 1996 werden in Algerije onder meer twee Spaanse zusters, vier witte paters – onder wie de Belg Charles Deckers – en bisschop Pierre Lucien Claverie vermoord. Er blijven voor Delva pertinente vragen onbeantwoord. Wat is er precies gebeurd? Wie heeft de religieuzen vermoord? De GIA (de Groupe Islamique Armé, een Algerijnse terreurorganisatie, nvdr) heeft dan wel de moorden bekendgemaakt, de lichamen van de zeven zijn nooit teruggevonden. Hoewel de omstandigheden nooit helemaal zijn opgehelderd, boeit hun aanwezigheid in een specifieke context me toch het meest. Christian de Chergé probeerde ter plaatse een dialoog met de moslimgemeenschap aan te gaan. We gaan tijdens de herdenking een breder debat niet uit de weg, maar willen toch vooral luisteren naar de paters, omdat we hen zo het mooist en waarachtigst kunnen gedenken.
Geloof als inspiratiebron
De organisatie van de herdenking staat voor Delva niet los van zijn andere – gelovige – extraparlementaire activiteiten, bijvoorbeeld als catechist.
Dat ik gelovig ben, is een belangrijke inspiratiebron voor mijn parlementaire werk. Toch trek ik een scherpe lijn tussen mijn gelovig engagement en partijpolitiek.
De christendemocratie is een politieke ideologie die haar wortels vindt in christelijke waarden, maar uiteraard komen christenen ook in andere partijen aan hun trekken. Omgekeerd vinden niet-gelovigen en andersgelovigen de weg naar mijn partij. Daar heb ik alle respect voor en ik vind het zelfs een rijkdom.
Dialoog met islam
Het blijft een opdracht voor de politiek de dialoog met moslims concreet te maken, geeft Delva toe. Dé moslim bestaat niet. Ook binnen die geloofsgemeenschap is er een enorme diversiteit. En de vertegenwoordiging van de moslims, de Moslimexecutieve, rijdt een hobbelig parcours. Toch valt het op dat tijdens de voorbije ‘Mars tegen terreur’ in Brussel heel veel moslims mee stapten en zich duidelijk distantieerden van de terreurdaden. Zij hebben even weinig met terrorisme te maken als de rest. We mogen niet vergeten dat het grootste aantal slachtoffers van moslimterrorisme zelf moslims zijn.
Film en getuigenissen
Op 21 mei nodigen Paul Delva, Ward Kennes en André du Bus de Warneffe geïnteresseerden uit de monniken van Tibhirine te herdenken. Ze doen dat met fragmenten van de film Des hommes et des dieux en getuigenissen van abt Armand Veilleux (Scourmont-Chimay) en Bert Claerhout (oud-hoofdredacteur van Tertio en Kerk & Leven). Plaats van ontmoeting: Fraternités du Bon Pasteur, Bosstraat 365b, Sint-Pieters-Woluwe, vanaf 9.30 uur. Inschrijven via E tibhirine@outlook.com
Lees de integrale tekst van het interview met Paul Delva op de website van Tertio.
Het interview met Delva maakt deel uit van een uitgebreid Tertio-dossier over 20 jaar moord op de broeders Tibhirine, waarin IJD-diensthoofd Charlotte Braeckeveldt en oud-hoofdredacteur van Tertio en Kerk & Leven Bert Claerhout aan bod komen.
Bron: Tertio