Girl Power • Annelien Boone en Kristien Vrancken
Wie is wie?
Annelien Boone staat sinds 2014 aan het hoofd van IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen. De jeugdwerking van de kerk telt ongeveer 10.000 leden en een 30-tal professionele medewerkers. Bekend van de Wereldjongerendagen, misdienaarsbedevaarten, vormelingendagen en wekelijkse jongerenvieringen in centrumsteden.
Kristien Vrancken leidt sinds 2014 de christelijke vormingsinstelling CCV, die in alle Vlaamse bisdommen jaarlijks 100-den vormingen en opleidingen geeft ter ondersteuning van mensen in hun engagement in kerk en samenleving en/of op hun persoonlijke geloofsweg.
4 grote uitdagingen • #1 Verjongen, vernieuwen, verbreden
Annelien Boone • In de kerk gaat al een hele tijd veel aandacht naar de herijking van de parochiepastoraal. Een noodzakelijke opdracht, maar bijkomstig voor jongeren.
Jongeren zijn op zoek naar oases: plekken waar ze zich goed voelen en in hun geloof gevoed weten.
Daarvoor verplaatsen ze zich desnoods naar een andere provincie. Ook parochies kunnen zulke oases zijn, als ze jongeren ruimte geven en geen verwachtingen koesteren die haaks staan op hun zoektocht.
Kristien Vrancken • Het accent moet op de boodschap liggen: Jezus komt ons thuis brengen in de liefde van de Vader. Daarom moeten we ook bij het CCV inzetten op verjonging, vernieuwing en verbreding.
#2 Doelgroep bereiken
Kristien Vrancken • We willen onder meer mensen bereiken in de ratrace van hun leven, omdat daar nood is om de batterijen op te laden. Maar ze zijn niet makkelijk te bereiken. We onderzoeken daarom of we onze vormingen in digitale vorm en innovatief aan kunnen bieden, bijvoorbeeld via webinars. Natuurlijk blijven contactmomenten noodzakelijk, die geven we niet op. Maar als ze sporadischer worden, kunnen we ze tot hun volle recht komen als mensen zich thuis kunnen voorbereiden op een geschikt moment.
Annelien Boone • Jongeren bereiken is er ook niet makkelijker op geworden. Er is een enorm imagoprobleem, dat vooral overwonnen wordt als jongeren elkaar persoonlijk uitnodigen. Dan gaat er vaak een totaal onbekende wereld open.
'Waarom heb ik IJD niet vroeger leren kennen?' Die verzuchting horen we vaak.
Ik zou graag zien dat parochies jongeren meer kansen geven wanneer ze erom vragen. Een viering met Taizéliederen spreekt hen aan. Engageer hen en geef verantwoordelijkheid.
#3 Goed communiceren
Kristien Vrancken • Efficiënt en doelgericht communiceren! De digitale uitdagingen in de kerk zijn gigantisch. Ook het CCV is toe aan een serieuze inhaalbeweging.
We moeten onze eigen communicatie meer in handen nemen. Dat bewustzijn begint door te dringen.
Annelien Boone • Met Verse Vis, het communicatieplatform van en door jongeren, is IJD daar al iets langer mee bezig. Toch blijft het een aandachtspunt. Als wij jongeren willen bereiken, moeten we ook op dat vlak een tandje bijzetten en er altijd opnieuw fris, degelijk en authentiek tegen aangaan.
#4 Doorbijten
Kristien Vrancken • Ik ben meestal rustig, al heb ik weinig geduld. Ik was graag dit werkjaar al voluit gegaan in de vernieuwing van onze communicatie. Voor volgend jaar plande ik al een traject rond de (nieuwe) vrijwilliger. Maar er zit niet genoeg rek op mensen en middelen om dat allemaal te realiseren.
De weg van de geleidelijkheid bewandelen, is toch wel een heuse uitdaging.
Inspiratiebronnen • #1 Paus Franciscus
Annelien Boone • De paus is een gids voor ieder die leiding neemt en ook voor mijn persoonlijke levenshouding. Hij heeft het niet makkelijk om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen, houdt rekening met wat rondom hem gebeurt en doet toch gestaag voort. Hij inspireert mij met zijn eenvoud, leert mij het voorbeeld te geven in plaats van mensen te zeggen hoe het moet en staart zich niet blind op structuren, maar vertrekt van wat er leeft bij de mensen.
Kristien Vrancken • Wat ik ook leer van paus Franciscus, is te kijken naar de kleine, arme, gekwetste.
Kerk (een liefdesgemeenschap) ontstaat vaak vanuit dienstbaarheid.
Hier nog een uitdaging: om sociale zorgtaken niet enkel uit te besteden aan professionelen, maar ook een plaats te geven in de kerkgemeenschap. Ik stond paf toen Alexander De Croo (Open Vld) een tijd geleden op Twitter zich afvroeg waar de kerk bleef in de zorg voor vluchtelingen. Weet hij dan niet dat, bijvoorbeeld, Caritas een kerkverbonden organisatie is?
#2 Jongeren en medewerkers
Kristien Vrancken • Ik haal ook veel inspiratie en vreugde uit de warmte en de hartelijkheid van gedreven medewerkers en vanuit plekken en gemeenschappen waar het lukt om mensen aan te steken met de boodschap van het evangelie.
Annelien Boone • Ik probeer zoveel mogelijk deel te nemen aan activiteiten van IJD. Samen met onze medewerkers en vele vrijwilligers de handen uit de mouwen steken, dat is de beste manier om te weten waar jongeren nood aan hebben en hun stem te laten klinken in de kerk.
#3 Zelf herbronnen
Annelien Boone • Laatst hoorde ik iemand op de radio vertellen dat hij het nummerbord van zijn wagen liet personaliseren met de letters GOD. Wat een verwaande kerel, dacht ik eerst. Maar de psycholoog uit Beernem argumenteerde:
'Dat herinnert me er dagelijks meermaals aan dat ik me als God wil gedragen in het verkeer.'
Die woorden bleven plakken. Het was voor mij opnieuw een signaal dat we zonder complexen mogen naar buiten treden als christenen.
In deze 40-dagentijd neem ik opnieuw dagelijks de Bijbel ter hand om te bidden met de Schrift. Het kost soms moeite om daar prioriteit aan te blijven geven, maar het is zo belangrijk. En bewust goed proberen te doen, al zit het maar in kleine dingen.
Kristien Vrancken • Een zin uit de Bijbel (Matteüs 5,37) draag ik altijd bij me:
'Je ja zij ja en je nee zij nee. Wat daar nog bij komt, is uit den boze.'
Deze zin herinnert me eraan om voluit te gaan voor de weg die ik gekozen heb, ook in mijn werk als directeur van CCV. Het blijft een uitdaging om te weten waar je naartoe wilt en daaraan vast te houden, ook als je niet iedereen mee krijgt.