God is misschien - weduwe van slachtoffer aanslagen schrijft boek
God is misschien
Of we geloven in god
doet er eigenlijk niet toe
wel of god gelooft in ons
naar zijn gelijkenis
wel of we god ook zien
in elkaars duisternis
wel of we vertrouwen
zonder te zien
god is misschien
De foto’s in het boek Waar blijf ik met dat licht van mij? spreken over Johan, zegt Kristin Verellen: Over zijn manier om naar schoonheid te kijken, zijn kunst om de achterkant van de dingen te zien en de perfectie van het onaffe. Zonder woorden, zonder titels.
Wie ben ik om nu woorden over jouw foto’s te schrijven?, dacht ze toen ze ermee aan de slag ging. Maar sinds haar partner er niet meer is, heeft ze wel woorden nodig gehad om zin te geven aan de onzin, de weerzin, de waanzin. Om 's nachts haar verdriet in te laten stromen. Om haar hoofd leeg te maken en opnieuw de slaap te vatten.
Wat voorafging
Johan Van Steen zat op 22 maart 2016 in het Brusselse metrostel waar de bom ontplofte. Hij was op slag dood, maar dat verdict hoorde zijn levensgezellin Kristin Verellen pas na drie en een halve dag zonder nieuws.
Drie lange dagen van hoop en wanhoop.
Maar Kristin bleef niet bij de pakken zitten. Twee maanden na zijn dood nam ze het woord op de nationale huldebrenging aan de slachtoffers in het koninklijke paleis: We merken dat waar blind geweld onze wereld treft, ook een nieuwe verbondenheid kan groeien.
Ze startte de Cirkels van verbinding op. Al de dag na het drama ontstond bij ons thuis het ritueel om ’s avonds met vrienden en familie in een cirkel even samen te zitten. Om de onrust te laten zakken, en vanuit de stilte en in verbondenheid met ons hart bij Johan en de andere getroffenen te zijn. Om te bekomen van de waanzin van de dag en bij zinnen te komen.
Vrij snel werd het duidelijk dat de nood waar die cirkels aan tegemoetkwamen, groter is dan de onmiddellijke behoefte aan diepmenselijk contact.
Blijkbaar is er vraag naar een nieuw soort ritueel waarin mensen kunnen ervaren hoe deugddoend het is om samen te leven in plaats van ieder op zijn eiland, ook wanneer we het vertrouwen even kwijt zijn.
Met vrienden en sympathisanten lanceerde ze We have the choice, een vereniging die met de Cirkels van verbinding meebouwt aan een cultuur van respectvol, inclusief samenzijn, interculturele dialoog en sociale integratie.
Haar levenspartner Johan was een getalenteerd amateurfotograaf. In een prachtig boek, uitgegeven bij Lannoo, brengt ze foto’s van Johan Van Steen samen met eigen dichtwerk.
Waar blijf ik met dat licht van mij. Fotografie Johan Van Steen. Gedichten Kristin Verellen, Tielt, Lannoo, 168 pagina’s, 24,99 euro.