In Gods handpalm gegrift: de naam Eleonore
Kris • We kozen de naam Eleonore omdat we die beiden prachtig vinden. Mijn grootmoeder was een ‘Leonie’, dus er is ook een band met de familiegeschiedenis. Bovendien is het een naam die in verschillende talen mooi klinkt: Nederlands, Frans en Engels, telkens met een aparte, bijna muzikale klankkleur.
Etymologische wortels heeft de naam in het Arabisch: ‘el noor’ betekent ‘het licht’.
Zo drukt de naam onze wens uit dat Eleonore enerzijds licht mag ervaren en vinden op haar weg doorheen het leven. Anderzijds hopen wij dat zij ook voor anderen een licht mag zijn op hun pad. Voor mijn echtgenote en mezelf is ze alvast een licht in ons leven.
Eleonore is ook de naam van een Franse koningin uit de 12de eeuw: Eleonora van Aquitanië (1122-1204). Zij gold als een zelfstandige en invloedrijke vrouw in een wereld die door mannen werd gedomineerd.
Een detail nog: we gaven Eleonore ook een tweede naam, Benedicte. Deze naam verwijst naar de heilige Benedictus en de sterke verbondenheid die wij mogen beleven met de zustergemeenschap van de Benedictijnse abdij Bethlehem in ons dorp Bonheiden. Tegelijk is het een knipoog naar de kloosternaam van Edith Stein (Theresa Benedicta van het Kruis), van wie de sterfdag samen valt met de geboortedag van Eleonore (9 augustus).
Kerknets namenalfabet
- Alandra – Amalia – Amélie – Anna – Anton – August
- Benedictus – Bernadette
- Catharina – Cecilia – Clara
- Daniël
- Eleonore – Elisabeth – Emmanuel – Esteban
- Febe
- Gaëtan(e) – Gloria – Godelief – Grietje
- Helena
- Ilya – Iñaki – Ize
- Janna – Jesse – Jonah – Joséphine – Joy – Jozua
- Laurence – Lennart
- Manon – Mara-Lea – Marieke – Mateo – Matthias – Merlijn – Miel
- Nette
- Regine
- Sara – Sebastiaan – Simon
- Théodora – Tom
- Vanja
- Willem
Wil je ook iets delen over de naamkeuze van je kind? Stuur een mail naar de redactie. We proberen het hele alfabet te vormen met namen uit de brede christelijke traditie.