‘Graag betaalbare zorg’
De Fakkel in Herentals wil structurele oplossingen aandragen voor mensen in armoede
De jaarlijkse campagne van Welzijnszorg loopt stilaan op haar einde. Voor die campagne werkt de vierdewereldbeweging samen met organisaties die net als zij de strijd tegen armoede aanbinden, zoals De Fakkel uit Herentals.
„We zijn een erkende vereniging waar armen het woord nemen”, zegt Denise Verhaert. „Tien jaar geleden ontstonden we in de schoot van inloopcentrum De Dorpel, een laagdrempelig ontmoetingshuis voor mensen in armoede. We hadden het gevoel dat het niet langer volstond om maaltijden en ontspanning aan te bieden, maar dat er ook structureel iets moest veranderen.”
Elk jaar kiest De Fakkel een thema uit waarop het dieper ingaat. Met de knelpunten die daaruit opduiken, stapt de vereniging naar de lokale overheid of naar een organisatie die erbij betrokken is. „Tijdens het jaar waarin we nadachten over mobiliteit bleek dat het vanuit diverse deelgemeenten van Herentals moeilijk was het sociale restaurant van De Dorpel te bereiken, omdat er geen buslijn meer naar het centrum voerde”, geeft Denise Verhaert een voorbeeld. „We stapten daarop naar De Lijn en sindsdien rijdt er om het uur een bus van de deelgemeenten naar het centrum van Herentals, zodat ook kansarme mensen uit bijvoorbeeld Noorderwijk een middagmaal kunnen nuttigen in De Dorpel.”
Denise Verhaert moet toegeven dat niet elk jaar evenveel succes wordt geboekt. „Vorig jaar namen we de besparingen onder de loep en schreven we daarover brieven naar Vlaamse en federale parlementsleden. We ontvingen weliswaar van velen een reactie, maar in de praktijk veranderde er niet veel. Er was veel begrip voor onze verzuchtingen, maar daar bleef het bij.”
Dit jaar focust De Fakkel op de gezondheidszorg, die voor steeds meer mensen onbetaalbaar [node:field_streamers:0] wordt. „Artsen en tandartsen kunnen zich conventioneren, wat inhoudt dat ze zich houden aan de tarieven van het RIZIV”, zegt Denise Verhaert. „Ze kunnen er echter ook voor kiezen te deconventioneren. Dat betekent dat ze de tarieven kunnen vragen die ze wensen, met als resultaat dat ze voor velen onbetaalbaar worden.”
Samen met drie andere verenigingen waar armen het woord nemen uit Turnhout, Geel en Mol vormt De Fakkel SPAAK, wat staat voor Samen PAraat tegen Armoede in de Kempen. „Omdat de problemen waarop we stuiten overal gelijkaardig zijn, zitten we geregeld rond de tafel om gezamenlijke acties te bespreken”, vervolgt Denise Verhaert. „Elk jaar op 17 oktober, de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede, organiseren we een fakkeltocht in de vier gemeenten. Dit jaar kregen we daar maar liefst 1.500 mensen voor op de been. Momenteel schrijven we samen een eisenpakket voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Vier eisen komen daarin aan bod: een menswaardig inkomen, betaalbare woningen, een Uitpas voor de hele Kempen evenals betaalbare zorg.”
Een van de nieuwe activiteiten die De Fakkel begin dit jaar lanceerde, is Kinderpraatjes en zo. „Met dat project willen we de taalachterstand van kinderen in kansarmoede en van anderstalige kinderen verkleinen”, legt Denise Verhaert uit. „Vrijwilligers gaan op een speelse en creatieve manier aan de slag met twee leeftijdsgroepen, kleuters van vier tot zes en kinderen tot acht jaar die al naar de lagere school gaan. Momenteel komen er tot twintig kinderen naar de activiteit op woensdagnamiddag. Blijft het project groeien, dan overwegen we een tweede sessie op zaterdag. Een eerste evaluatie door de scholen die kinderen doorverwijzen, bleek alvast erg positief.”
Meer op www.defakkel.be.