'Hacksaw Ridge' - Een engel in de hel
De nieuwe film van Mel Gibson komt niet toevallig uit rond Wapenstilstand. Maar wat bedoeld is als een ode aan de geweldloosheid, spat wel erg gewelddadig van het scherm.
Je hebt een ideaal, zoete onschuld. En daarnaast: de hel. Breng die samen en je hebt de dood van de onschuld. Zo betoogde Mel Gibson in een debat georganiseerd door het aartsbisdom New York. In Hacksaw Ridge staat het personage Desmond Doss voor de zoete onschuld. De hel speelt zich af in Japan tijdens de slag om Okinawa in 1944.
Desmond Doss is een zevendedagsadventist die in het leger wil om zijn land te verdedigen na de aanval op Pearl Harbor, maar geen wapens wil dragen uit respect voor het verbod uit het Verbond ‘U zult niet doden’ (Exodus 20).
Zijn oversten en strijdmakkers denken hem gauw van zijn principes af te brengen, maar dat is buiten Desmonds sterke overtuiging gerekend.
Hij wijkt geen millimeter en incasseert vernederingen. Voor de krijgsraad, die hem wil veroordelen wegens ongehoorzaamheid, verdedigt hij zich: te midden van al het bloedvergieten wil hij iets opbouwends doen. Daar zal toch ook wel nood aan zijn? Uiteindelijk vertrekt hij toch naar Japan, waar hij als hospik in een eenzame nacht 75 mensen van het slagveld zal halen (ook enkele Japanse soldaten). Die zijn voor dood achtergelaten na een bloedstollende slag bij Hacksaw Ridge.
Als ik de oorlogsgruwel toon als een maalstroom van geweld, dan overdrijf ik niet, zei Gibson. Zo is het gewoon. Veel mensen worden beesten in zo’n situatie, maar niet Desmond Doss. Hij bewaart zijn evenwicht en zijn geloof. En dat is er zo buitengewoon aan.
Waargebeurd verhaal
Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. Desmond Doss was de eerste gewetensbezwaarde in de Amerikaanse geschiedenis die de Medal of Honor kreeg. Het heldenverhaal vond eerder al zijn weg naar het witte doek in een bekroonde documentaire.
Scenarist Robert Schenkkan maakt van Desmond Doss heel bewust geen seculiere heilige en evenmin een naïeveling.
Ook Desmond Doss had zijn twijfels en was doodsbang op het slagveld. Toch slaagde hij erin die twijfels te overwinnen in edelmoedigheid en zelfopoffering, zegt Schenkkan.
Op zich een heel inspirerend verhaal, dat in Hacksaw Ridge filmisch perfect maar inhoudelijk nogal drammerig gebracht wordt: goed aan de ene kant, kwaad aan de andere.
Gibson brengt weinig grijstinten aan. Laat dat in het echte leven nu niet bepaald een houding zijn die tot geweldloosheid brengt.
De 25 duotickets die Kerknet mocht uitdelen, zijn intussen de deur uit. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. Hacksaw Ridge loopt nog tot eind december.