Hakendover op z’n paasbest
Tiense deelgemeente opnieuw in de ban van internationale paardenprocessie
Op paasmaandag gaat in Hakendover naar eeuwenoude traditie de internationale paardenprocessie uit. Het dorp met zo’n 1.500 inwoners wordt dan overrompeld door bijna 15.000 bezoekers. „Zodra het Nieuwjaar is, tellen we af naar de processie. Vanaf dan leven we er naartoe. Je voelt en ziet die verbondenheid groeien in het dorp”, zegt Kris Vandebroeck. In de processie vertolkt hij al vijftien jaar de rol van de apostel Johannes.
Terwijl het Hageland ontwaakt in peis en vree en velen nog nagenieten van het voorbije paasfeest, zal er maandagochtend om zeven uur al heel wat bedrijvigheid te bespeuren vallen in het dorp vlak bij Tienen. Paardentransporten, muziekverenigingen en figuranten komen aan en maken zich klaar om Hakendover opnieuw voor één dag op de kaart te zetten. Even later zullen ook de eerste bedevaarders en dagjestoeristen arriveren.
„Hoogtepunt van de dag is de processie waarin de stichtingslegende van de kerk wordt uitgebeeld. Die dateert al van het jaar 690”, zegt Liesbeth Vanhelmont van het Hakendovers processiecomité. „Beelden van de Goddelijke Zaligmaker en van Onze-Lieve-Vrouw, honderden ruiters te paard, fanfares, schuttersgilden en figuranten, ‘het levende retabel’, visualiseren het geheel. Het hele verhaal van de stichtingslegende van de kerk is overigens gebeiteld in een houten retabel uit begin 1400. We nodigen ook een aantal gastverenigingen uit zoals de jachthoornblazers uit het Limburgse Zutendaal, de Koninklijke Speelschaar S.F.X. uit Brugge, de Sint-Barbara en Sint-Joris gilde uit Boxtel en gilden aangesloten bij de Hoge Gilderaad uit Brabant. Voorts nemen ook onze eigen Koninklijke Fanfare Sint-Isidorus, het zangkoor Sint-Cecilia en onze schuttersgilde Sint-Sebastiaan deel.”
Na de eucharistieviering van tien uur vertrekt de processie naar de Tiense Berg, naar de plek [node:field_streamers:0] waar volgens de legende het altaar is opgericht. Mgr. Ron van den Hout, bisschop van Groningen-Leeuwarden, stapt daarin mee. Zijn aanwezigheid is op zich niet zo verrassend, want vele bedevaarders komen uit Nederland. Zij zijn vaak verenigd in broederschappen die elk jaar Hakendover als bedevaartoord bezoeken. Bij onze noorderburen waren processies immers lange tijd verboden.
Kris Vandebroeck uit Hakendover is 42 en neemt al sinds de basisschool deel aan de processie. „Ik kijk er echt naar uit”, zegt hij. „Elk jaar opnieuw is het toch een bijzonder gevoel. In de processie speel ik de apostel Johannes, maar eigenlijk is het een heel familiegebeuren, want ook mijn vader – die de apostel Petrus speelt – mijn vrouw, kinderen en pluskinderen nemen deel. De Goddelijke Zaligmaker ligt me na aan het hart. Enerzijds vind ik dat de paardenprocessie goed is voor de sociale samenhang in het dorp. Anderzijds heb ik ook veel te danken aan de Zaligmaker. Zeventien jaar geleden, toen ik uit het buitenland naar België terugkeerde, had ik geen werk. In januari deed ik de zogenoemde dertienmaal, dat is dertien keer de bedevaartweg van de kerk van Hakendover naar de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steen in Grimde, over een totale afstand van 42 kilometer, en onderweg bad ik voor een baan. En kijk, drie dagen later ontving ik twee jobaanbiedingen. Op 16 januari laatst nam ik al voor de zeventiende keer deel aan de dertienmaal.”
De apotheose van de paardenprocessie in Hakendover is toch wel de spectaculaire paardengalop op de Tiense Berg. Na de zegening galopperen honderden ruiters te paard drie keer rond de bedevaarders op akkers die recentelijk werden ingezaaid. „Daarna barst het feest los. Bezoekers en figuranten trekken naar de kermis en drinken een glas bij de plaatselijke horeca en in diverse gelegenheidscafés”, besluit Liesbeth Vanhelmont.