Harten zonder Grenzen - Er ging een nieuwe wereld voor mij open
In de Sint-Godelieveparochie in Roeselare was er al altijd veel aandacht voor solidariteit dankzij de plaatselijke Welzijnsschakel, een inspirerende pastoor en veel open harten. Toen 20 jaar geleden de groeiende woningnood begon te nijpen, ontstond het idee om woningen te kopen, te renoveren en vervolgens te verhuren aan een redelijke prijs aan wie heel moeilijk terecht kan op de huurmarkt.
De selectie van huurders gebeurt in samenwerking met het OCMW. In totaal beheert ‘t Huiswerk 3 woningen waar intussen al 15 tot 20 gezinnen in acute woonnood opgevangen werden, en 3 woningen in samenwerking met Bijzondere Jeugdzorg.
De woningnood is er in die 20 jaar niet minder op geworden, weten Marc Reuse en Luc Wouters, respectievelijk penningmeester en voorzitter van ‘t Huiswerk én beiden klusjesman. De doelgroep is van mensen met een buitenlands klinkende naam wel uitgebreid naar mensen met een psychische problematiek of drugsverslaving.
Hoewel Marc zich meteen geroepen voelde om zijn steentje bij te dragen – als arbeider in de meubelindustrie had nuttige ervaring – zou gauw blijken dat hij nog veel te leren had.
Er ging een heel nieuwe wereld voor mij open. Marc Reuse
In het begin stoorde ik me erg aan de manier waarop onze cliënten met hun woning omgingen. Dankzij vorming van Welzijnsschakels heb ik meer begrip gekregen. Dat heeft me erg geholpen om hen met minder vooroordelen te benaderen, wat resulteerde in goede contacten. Niet dat ik alles nu zomaar goedkeur. Maar ik begrijp het wel, en dat maakt een groot verschil.
Luc Wouters vult aan: We bemoeien ons niet met hun bestedingspatroon, maar als er huurachterstal is, proberen we daar heel snel op in te spelen.
We geven kansen om hun situatie te stabiliseren en vragen hen om van daaruit hun verantwoordelijkheid te nemen. Luc Wouters
Dan kom je heel mooie dingen tegen. Toen onze eerste woning klaar was, boden de huurders aan om zelf de tuin aan te leggen. Fier toonden ze het resultaat. Ze hadden een bloemenpergola gemaakt. Fantastisch, toch? Of Anja, die net met haar kinderen bij ‘t Huiswerk introk. Begeleid door wooncoachen van het OCMW heeft ze echt een fierheid ontwikkeld om voor haar woning te zorgen en dat laat ze graag merken.
Maar je komt ook andere dingen tegen, vertelt Luc. Zo was er eens een man – psychisch heel zwak – bij wie het echt vuil was. ‘Ik heb geen poetsgerief’, verklaarde hij. Ik poetsgerief gaan brengen. Toen ik later terugkwam, was alles gewoon op straat gekeerd! Uiteindelijk hebben we het contract niet verlengd. Toen we de woning helemaal terug op orde aan het zetten waren, kwam hij langs en bedankte ons voor de kansen die hij ondanks alles bij ons had gekregen.
Begripvol in het leven staan. Luc leerde het voor een stuk door zijn opleiding en werk. Van al zijn vrijwilligerswerk ligt ‘t Huiswerk hem het meest nauw aan het hart.
Dit project zet me altijd terug met de voeten op de grond.
Heel dankbaar zijn beide mannen voor de bezieling die ze meekrijgen in de kerk. Luc: De Godelieveparochie is echt onze thuisbasis. Zo konden we de woningen enkel verwerven dankzij parochianen die er mee in geloofden en renteloze leningen toestonden, bijvoorbeeld.
Ook voor Marc speelt het geloof een belangrijke rol in zijn engagement: Ik heb het altijd mijn opdracht gevonden als christen om vanuit mijn eigen situatie de wereld een beetje beter te maken. Eigenlijk ben ik een grote chançard, dat ik goed op mijn poten ben terecht gekomen. Niet dankzij mijn eigen prestaties, maar dankzij wat ik heb meegekregen van thuis. Niet iedereen heeft dat geluk.
Meer weten
Ontdek meer over vzw 't Huis-werk.
De reeks Harten zonder Grenzen gaat over mensen met een open hart voor mensen in de marge van de maatschappij. Wil je zelf ook zo iemand zijn? Schrijf je dan gratis in voor de onlinecursus Dromen en veranderen met paus Franciscus.Ontdek het programma.