De Heilige Geest zal Jezus’ zending voorzetten
Geliefde broers en zussen, goedendag!
Vandaag, op het feest van de heilige Drie-eenheid krijgen we uit het Evangelie van Sint-Jan een passage uit de lange afscheidsrede van Jezus even voor zijn lijden. In deze toespraak verklaart Hij aan zijn leerlingen de meest diepe waarheid over zijn Persoon; zo komt de verhouding ter sprake tussen Jezus, de Vader en de Geest. Jezus weet dat Hij heel dicht staat bij de verwerkelijking van het plan van de Vader, dat zich zal voltrekken met zijn dood en verrijzenis. Daarom wil Hij de zijnen verzekeren dat Hij ze niet alleen zal achterlaten, want de Heilige Geest zal zijn zending voortzetten. De Geest zal de zending van Jezus voortzetten door de Kerk verder te leiden.
De Geest helpt ons door de geschiedenis te gaan
Jezus openbaart waarin deze zending bestaat. Op de eerste plaats leidt de Geest ons bij het begrijpen van de vele zaken die Jezus zelf nog te zeggen heeft (cf. Joh 16,12). Het gaat niet om nieuwe of bijzondere leerstellingen, maar om het volle begrip van al wat de Zoon van de Vader gehoord heeft en dat Hij aan de leerlingen heeft laten kennen (cf. v. 15). De Geest leidt ons in nieuwe levenssituaties met de blik gericht op Jezus en tegelijk open voor de gebeurtenissen en de toekomst. Hij helpt ons door de geschiedenis te gaan, vast geworteld in het Evangelie en met dynamische trouw aan onze tradities en geplogenheden.
Het 'goddelijke gezin'
Het mysterie van de Drie-eenheid preekt ook over ons, over onze relatie met de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Door het doopsel heeft de Heilige Geest ons opgenomen in het hart en in het leven zelf van God die gemeenschap van liefde is. God is een gezin van drie personen die elkaar zo zeer beminnen dat ze één zaak worden. Dit goddelijk gezin is niet in zichzelf gesloten, maar open, deelt zich mee in de schepping en in de geschiedenis en is in de wereld van de mensen gekomen om allen te roepen tot deelname aan haar. De trinitaire einder van gemeenschap omvat ons allen en dringt ons tot leven in liefde en broederlijk delen vanuit de zekerheid dat waar liefde heerst God aanwezig is.
De Kerk als beeld van de Drie-eenheid
Ons geschapen zijn naar beeld en gelijkenis van God- gemeenschap nodigt ons uit onszelf te verstaan als wezens-in-relatie en in interpersonele verhoudingen te leven getekend door solidariteit en wederkerige liefde. Dergelijke relaties spelen zich op de eerste plaats af binnen onze kerkelijke gemeenschappen, zodat het steeds duidelijker wordt dat de Kerk beeld is van de Drie-eenheid. Maar die relaties spelen ook een rol in alle sociale verhoudingen, zowel in gezinnen als in vriendschappen en in het werkmidden: het zijn allemaal gelegenheden die ons de mogelijkheid bieden relaties op te bouwen die menselijk steeds rijker zijn, bekwaam tot wederkerig respect en tot belangeloze liefde.
Maria, spiegel van de Drie-eenheid
Het feest van de heilige Drie-eenheid nodigt ons uit ons in te spannen om in het dagelijks gebeuren gist van gemeenschap, troost en barmhartigheid te zijn. In deze zending worden we ondersteund door de kracht die de Heilige Geest ons schenkt: zij verzorgt het vlees van de mensheid gewond door onrecht, machtsmisbruik, haat en hebzucht. De Maagd Maria heeft, in haar nederigheid, de wil van de Vader gedaan en heeft door de werking van de Heilige Geest de Zoon ontvangen. Zij, spiegel van de Drie-eenheid, moge ons helpen ons geloof in het mysterie van de Drie-eenheid te verdiepen en gestalte te geven in keuzes en gedragingen van liefde en eenheid.
Vertaling uit het Italiaans: Marcel De Pauw msc