Heilige Rita van Cascia, patroonheilige van hopeloze gevallen
In de reeks #HeiligeVrouwen krijg je een reeks fotoportretten te zien, gemaakt door de Amerikaanse fotografe Kristyn Brown. Zij fotografeert mensen van nu als de heiligen van toen. Het zijn levende en diep religieuze beelden die aanzetten tot meditatie en gebed.
– Klik op de foto om te vergroten –
Hoewel de heilige Rita (Margarita Lotti, ong.1380-1457) liever in het klooster was gegaan, werd ze heel jong uitgehuwelijkt aan een man die haar mishandelde. Toen die in een familievete werd vermoord, hoopte ze dat haar kloosterswens in vervulling zou gaan.
Helaas woonde in het klooster ook een familielid van de moordenaar van haar man. Dat zou voor spanningen zorgen, zo werd gevreesd. De overste weigerde meermaals haar intrede.
Omdat Margarita bleef aandringen, stelde de overste haar voor een onmogelijk gewaande opdracht: vrede stichten tussen de familie van haar overleden man en die van zijn moordenaar. Hopeloze zaak, zo dacht men, maar Margarita slaagde erin de families te verzoenen zodat niets haar intrede nog in de weg stond.
De heilige Rita wordt vaak afgebeeld met een wonde op het voorhoofd. Volgens de overlevering ontving Rita tijdens een intens gebed voor een Jezusbeeld een stigma: een doorn van Jezus’ kroon plantte zich in haar voorhoofd. De wonde zou tot haar dood open blijven.
Haar stoffelijke resten liggen opgebaard in een glazen kist in de Basiliek van Sint-Rita in Cascia (Italië). Ook de augustijnenkerk in Kontich (Antwerpen) is een plaats van verering voor de heilige Rita.
De heilige Rita is niet alleen patroonheilige van hopeloze zaken, maar ook van mishandelde vrouwen en een ongelukkig huwelijk. Bovendien wordt haar voorspraak gevraagd bij moeilijke examens.
Haar feestdag is 22 mei.